Centrala termica Ariston Clas Premium Evo

 • Calitate - 10/10
  10/10
 • Performanta - 9/10
  9/10
 • Usurinta in utilizare - 9/10
  9/10
 • Eficienta - 8/10
  8/10
 • Apa calda instant (ACM) - 5/10
  5/10

Rezumat

Este o centrala ce si-a dovedit caliatea si fiabilitatea in timp, datorita schimbatorului de caldura din inox ce ii ofera durabilitate si a comutatorul integrat de presiune minima ce asigura protecţia centralei impotriva functionarii in conditii de joasa presiune.

8.2/10
Parerea utilizatorilor (15 pareri)

Centrala construita de cei de la Ariston, Clas Premium Evo in versiunile de 24 KW (24 FF, 24 EU) si 30 KW (30 FF, 30 EU), este o centrala în condensare, cu tiraj fortat si un kit de evacuare inclus, care prezinta o eficienta mare, atat pentru prepararea apei calde menajere instant, cat și pentru incalzire. Dispune de un schimbator de caldura cu capacitate marita, ceea ce ii asigura o eficienta sporita.

Exista mai multe elemente care ies in evidenta atunci cand vorbim despre Clas Premium EVO, printre care designul atractiv, usurinta in utilizare, pompa modulanta, priza de analiza si masura a gazelor, protectia anti inghet sau protectia anti calcar.

Eficienta lui Ariston Clas Premium Evo

Ariston Clas Premium Evo 24-35 KW prezinta o eficienta termica de 108%. Practic, consuma cu 35% mai putin combustibil decat o fac centralele clasice. Tehnologia condensarii este responsabila de acest lucru, care reutilizeaza energia gazelor de ardere si micsoreaza noxele eliminate.

Eficienta este prezenta si in designul de dimensiuni reduse, care o fac potrivita pentru orice apartament, dar si de functia AUTO, care permite optimizarea randamentului si automat, optimizarea consumului.

Puterea totala consumata de Clas Premium Evo 24 KW nu este mai mare de 110 W, ceea ce duce la economii substantiale pe factura de utilitati.

Centrala poate sa fie eficienta, atat pe timp de vara, oferind apa calda, cat si pe timp de iarna, chiar la temperaturi extrem de scazute. Dispune de protectie anti-inghet, anti-calcar si anti-blocare, in asa fel incat sa nu va fie teama de un eventual blocaj cauzat de temperatura.

Daca dispuneti de un sistem de incalzire solar, Ariston Clas Premium poate chiar sa se conecteze la unul.

Aspectul centralei termice Ariston Clas Premium Evo 24-35 KW

Designerii celor de la Ariston au gandit aceasta centrala in asa fel incat sa se potriveasca fara niciun fel de probleme in orice apartament. Este usoara, compacta si foarte placuta la vedere, imbogatind din punct de vedere estetic orice incapere. Poate fi manipulata cu destul de mare usurinta de catre o singura persoana, in conditiile in care are doar 32 de kg si dimensiuni de nu depasesc 400x770x315 mm.

S-a pus un accent puternic pe calitatea materialelor, asadar, vei descoperi finisaje placute, detalii, pe cat de simple, pe atat de interesante si cateva detalii care ii confera acea senzatie de aparat de inalta calitate.

Per total, Ariston Clas Premium este o centrala alba, eleganta si compacta, pe care o poti instala in orice locuinta, indiferent de marimea acesteia.

 Confortul oferit de Clas Premium EVO

Cei care au construit aceasta centrala termica au facut-o cu scopul dedicat, de a oferi confort. Confortul termic este unul evident, dat de puterea mare, de optimizarea foarte buna a consumului si de functiile superioare, cum ar fi functia auto, care regleaza puterea necesara, pentru a atinge si a pastra temperatura la nivelul pe care si-l doreste fiecare.

Clas Premium asigura si un confort fonic superior, precum si un confort foarte mare atunci cand vine vorba despre utilizare.

Venita in 2 variante de putere, 24 si 30 KW, centrala construita de cei de la Ariston se muleaza perfect pe orice incapere pe care o vrei incalzita.

Veti putea obtine un confort sporit in utilizare, gratie afisajului LCD, multifunctional, care permite navigarea facila prin meniu si controlul foarte bun asupra parametrilor de lucru.

Toate componentele centralei sunt legate printr-un protocol de comunicare denumit Bus Bridgenet, ceea ce duce si la un confort psihic, dat de faptul ca stii ca este totul in regula.

Ceea ce este foarte atractiv pentru orice utilizator, este faptul ca Ariston Clas Premium Evo 24 KW este o centrala termica silentioasa, nefacand zgomot, indiferent care sunt conditiile in care opereaza.

Clas Premium 24-35 KW, o centrala termica prietenoasa cu mediul inconjurator

Daca va intereseaza impactul pe care il au actiunile dumneavoastra asupra mediului, atunci cu sigurata acest aspect este foarte important. Centrala Ariston Clas Premium dispune de o tehnologie inovatoare, care reutilizeaza energia gazelor de ardere, ceea ce duce la micsorarea substantiala a noxelor eliminate, dar si la cresterea eficientei termice.

Materialele din care este construita centrala sunt reciclabile, in asa fel incat nu vei strica cu absolut nimic armonia dintre om si natura, doar te vei bucura de un confort termic sporit.

Valorile de eficienta ale centralei Ariston Clas Premium Evo 24 kw si 30 kw

Conform normelor europene, Ariston Clas Premium are 4 stele atunci cand vine vorba despre eficienta energetica. Clasa de eficienta notata in cartea tehnica este A in timp ce profilul de consum de apa calda menajera este XL.

Eficienta energetica etichete Ariston Clas

Avantajele principale pe care la ofera aceasta centrala

Analizata in detaliu, centrala construita de Ariston scoate in evidenta o serie de avantaje:

 • Are dimensiuni reduse, ceea ce o face usor de manipulat si de montat in orice incapere. Este potrivita, asadar, pentru orice casa, putand fi aleasa in functie de putere ( intre 18 si 35 KW);
 • Ofera posibilitatea de conectare la un sistem solar, ceea ce o transforma intr-o centrala termica 100% ecologica;
 • Este usor de folosit, gratie afisajului LCD multifunctional, cu iluminare, care asigura un control total asupra fiecarui element;
 • Prezinta un confort total, atat din punct de vedere termic, cat si din punct de vedere vizual sau acustic.
 • Are un schimbator de caldura din otel inoxidabil si o pompa complet modulanta, ceea ce maximizeaza performantele centralei si reduce foarte mult consumul de gaz.
 • Dispune de o priza pentru masura si pentru analiza gazelor de ardere.
 • Este produsa de unul dintre cele mai mari branduri din domeniu. Cu o experienta de peste 10 ani in Romania, Ariston se bazeaza pe faptul ca mai mult de 95% dintre centralele instalate la inceput, functioneaza fara probleme si acum. De asemenea, asigura un service de buna calitate, livrare rapida si viteza atunci cand este nevoie de piese de schimb.

Caracteristicile individuale ale centralei termice

Este important sa cunoastem in detaliu caracteristicile centralei ce ne va oferi apa calda si caldura pentru urmatorii ani. Din acest motiv, vom ” diseca” fiecare dotare a centralei Clas Premium Evo si vom descoperi particularitatile in montaj, sfaturile de siguranta sau acele elemente care o transforma intr-o centrala cu adevarat eficienta si interesanta.

Ariston Clas Premium Evo 24 kw 30kw Interior

Ce ar trebui sa contina kit-ul centralei termice Ariston Clas Premium Evo 24-35 Kw?

Odata ce ati achizitionat aceasta centrala, ar trebui sa achizitionati mai multe piese de care trebuie sa va folositi pentru a o pune in functiune:

 • Un regulator gaz cu filtru. Este o piesa folosita pentru a regla presiunea gazelor si pentru a stoma intrarea impuritatilor in centrala;
 • Un filtru Y 1/2 si un filtru Y 1/3. Sunt filtre care retin impuritatile din apa si din agentul termic;
 • Un filtru magnetic anticalcar. Este ideal pentru protectia schimbatorului sanitar de caldura la depunerile de calcar;
 • 3 robineti de trecere cu holener 1/2 si trei robineti de trecere cu Holender 3/4. Acestia sunt folositi pentru a sigila centrala de circuitele de alimentare cu apa si pentru a facilita inlocuirea rapida a filtrelor.

Date tehnice pe care le veti descoperi la aceasta centrala

Vom lua drept exemplu Ariston Clas Premium Evo 24 KW pentru a descoperi principalele date tehnice oferite.

Puterea este prezenta in 3 categorii: putere nominala pentru incalzire centrala, putere nominala pentru apa curenta menajera si putere termica.

Puterea nominala pentru incalzirea centrala este de minim 5.5 kw si de maxim 22 kw. Pentru apa curenta menajera, puterea nominala este de minim 5.5 kw si de maxim 25 kw in timp ce puterea termica este de minim 5.4 kw si de maxim 21.3 kw.

Eficienta la putere este si ea un aspect important. In cazul puterii nominale, eficienta la temperaturi intre 60 si 80 de grade Celsius este de 97.3% iar la 30/50 de grade Celsius este de 107.0%. Eficienta la temperaturi sub 30 de grade Ceelsius este de 108%.

Dimensiuni centrala Ariston Clas Premium

Dimensiuni - Clas Evo

Datele tehnice privind performanta centralei se pot defini in felul urmator:

 • Temperatura maxima pe circuitul de incalzire este de 82 de grade Celsius, in timp ce temperatura minima este de 35 de grade Celsius ( pentru un regim de temperatura inalta);
 • Temperatura maxima pe circuitul de incalzire este de 45 de grade Celsius, in timp ce temperatura minima este de 20 de grade Celsius ( pentru un regim de temperatura scazuta)
 • Pentru circuitul apei calde menajere, temperatura este de minim 36, maxim 60 de grade Celsius;
 • Debitul apei calde menajere are valori intre 10 si 14 litri pe minut, in functie de temperatura.

Ariston Clas Premium se alimenteaza la o tesiune de 230 V, are o putere totala consumata de 105 W si face parte din clasa de protectie electrica X5D.

Vedere de ansamblu Ariston Clas Premium Evo

Vedere de ansamblu a centralei Arisotn Clas Premium

1. Racord metalic evacuare gaze arse
2. Purjor manual
3. Arzător
4. Electrod aprindere flacără
5. Sonda retur încalzire
6. Sonda tur încalzire
7. Amortizor de zgomot
8. Schimbator de caldura secundar in placi
9. Valva gaz
10. Sifon
12. Supapa de siguranta 3 bar
13. Robinet de umplere
14. Filtru circuit încălzire
15. Pompa de recirculare cu ventil aerisire
16. Fluxmetru c. sanitar
17. Vana cu 3 cai motorizata
18. Presostat de sarcină minimă
19. Ventilator
20. Electrod de aprindere
21. Aprinzator
22. Siguranţă termică
23. Prize pentru analiza gaze arse (fum)

Garantia centralei termice Ariston Clas Premium Evo 24-35 KW

Garantia oferita de producator este de pana la 3 ani. Pentru a va putea bucura de ea insa, trebuie sa respectati o serie de reguli.

 • Contactati Centrul de Asistenta Tehnica Ariston in maxim 3 luni de la achizitia centralei. Se va lua drept data de referinta data facturarii. Cel mai probabl aveti in zona un centru de asistenta, pe care il puteti contacta rapid.
 • Asigurati-va ca primiti toate informatiile necesare pentru utilizarea corecta a centralei. Cei de la Centrul de Asistenta Tehnica Ariston trebuie sa va ofere toate informatiile, upa punerea in functiune a centralei.
 • Numarul de telefon la care trebuie sa sunati este trecut in certificatul de garantie.

Conformitatea aparatului este garantata de marcajele CE cu privire la aparatele pe gaz, la compatibilitatea electromagnetica, la randamentul electric sau la siguranta electrica.

Cum se utilizeaza centrala termica Ariston Clas Premium Evo?

Centrala Ariston Clas Premium 24 kW este destinata incalzirii si producerii de apa calda, pentru uz caznic. Pentru o utilizare corecta, aceasta trebuie sa fie racordata la o instalatie de incalzire, si la reteaua de distributie a apei reci. Centrala nu trebuie sa fie folosita in alte scopuri decat cele indicate in informatiile pe care vi le oferi, deoarece in caz contrar, exista destul de multe riscuri. Folosirea improprie este in responsabilitatea utilizatorului si orice defectiune aparuta din aceasta cauza va fi suportata integral de catre acesta.

Centrala se instaleaza doar de catre un instalator autorizat pentru o astfel de activitate, care poate sa elibereze un certificat de garantie pentru montaj.

Daca apar defectiuni, aparatul trebuie sa fie oprit iar robinetul de gaz trebuie sa fie inchis. Este strict interzisa incercarea de reparatie in regim propriu. Eventualele reparatii se fac de catre persoane autorizate si doar cu piese originale.

Daca urmeaza sa nu folositi aparatul pentru o perioada lunga de timp, trebuie sa faceti urmatoarele lucruri:

 • Sa intrerupeti alimentarea electrica, punand intrerupatorul extern in pozitia off;
 • Sa inchideti robinetul de gaz, robinetul instalatiei termice si robinetul instalatiei de apa menajera;
 • Sa goliti instalatia termica de apa menajera, mai ales in perioada rece, atunci cand exista riscul de inghet.

Daca urmeaza sa dezactivati definitiv centrala, trebuie sa va adresati personalului calificat in acest scop.

Panoul de comenzi – Ariston Clas Premium Evo 24 EU – 30 EU

Panou comenzi centrala Clas Premium Evo

1. Display
2. Taste +/- reglarea temperaturii în circuitul menajer
3. Tasta MODE – selectare modalitate de funcţionare
(vară / iarnă)
4. Manometru
5. Functia AUTO si/sau Functia Confort ,
buton activare/dezactivare
6. Tasta ESC
7. “encoder” programabil
8. Tasta Ok
9. Tasta ON/OFF
11. Tasta RESET
12. Taste +/- reglarea temperaturii de încălzire

Norme de siguranta pentru folosirea centralei!

Cei de la Ariston au enuntat o serie de nrome de siguranta. Nerespectarea lor poate duce la aparitia leziunilor sau chiar la decese si poate duce la daune materiale serioase. Iata, asadar, cateva norme de care trebuie sa tineti cont in momentul in care folositi Ariston Clas Premium Evo 24 EU:

 • Nu desfaceti aparatul. Indiferent de ceea ce se intampla, aparatul nu trebuie sa fie desfacut, deoarece exista riscul de electrocutare si de leziuni personale provocate de arsuri. In interiorul centralei termice exista componente supraincalzite sau componente contondente, care pot taie.
 • Nu mutati aparatul din instalatia sa. De asemenea, exista riscul de electrocutare la contactul cu conductorii aflati sub tensiune. De asemenea, la mutarea centralei mai exista riscul de pierdere de apa si de inundatii, dar si riscul de explozii, incendii sau intoxicatii cu gaz.
 • Protejati cablul de alimentare electrica. Pentru a evita orice risc de electrocutare, cablul de alimentare electrica trebuie sa fie protejat, in asa fel incat sa nu se uzeze;
 • Nu depozitati obiecte pe centrala. Centrala termica Ariston Clas Premium are un singur scop: acela de a incalzi apa menajera sau agent termic. Este de evitat depozitarea altor obiecte pe aparat, deoarece exista riscul de cadere, ca urmare a vibratiilor.
 • Nu va urcati pe centrala si nu lasati copiii sa faca asta. Exista, de asemenea, riscul de cadere si de defectare a aparatului.
 • Asigurati-va stabilitate in momentul in care curatati aparatul. Nu va urcati pe scaune, scari sau suporturi instabile pentru o astfel de operatiune.
 • Folositi doar detergenti usori. Insecticidele, dizolvantii sau detergentii agresivi pot duce la uzura rapia a unor parti in centrala.
 • Nu lasati persoanele necalificate sa foloseasca centrala. Copiii sau persoanele care nu stiu sa foloseasca aceasta centrala pot cauza defectarea in ura unei folosiri improprii.
 • Mirosurile de ars, de gaz sau fumul, trebuie sa duca la oprirea imediata a centralei, la inchiderea robinetului de gaz si la deschiderea tuturor ferestrelor. In urma unor astfel de probleme este esential sa anuntati tehnicianul.

ATENTIE! Fiecare pas, de la instalare pana la prima pornire reglari de verificare si revizii, trebuie sa fie facute conform instructiunilor de folosire si de catre personal calificat. Exista o lista cu centre de service agreate de producator, pe care o poti descoperi pe certificatul de garantie. In cazul in care instalarea este facuta gresit, pe langa faptul ca se pierde garantia, exista riscul major de accidente si de daune produse asupra animalelor, asupra persoanelor si asupra obiectelor din locuinta.

INFORMATII UTILE:

 • La fiecare 24 de luni trebuie sa se efectueze o revizie a centralei, care este obligatorie prin lege;
 • Este interzisa schimbarea tipului de gaz de la gaz propan la gaz natural sau de la gaz natural la gaz propan;
 • Utilizarea centralei trebuie sa se faca in urma unei citiri cu atentie a manualului de instructiuni.

Functii ale centralei Ariston Clas Premium 24-35 KW si actiuni pe care le poti face cu aceasta

Predispunerea la functionare. Inainte de a pune in functiune centrala, trebuie sa fie urmati niste pasi. In primul rand, trebuie sa fie verificate dispozitiile legale in vigoare referitoare la aerisire si la ventilatia din incaperea in care este montata centrala. Este bine sa controlati, din cand in cand, presiunea apei. Aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 0.6 si 1.5 bari. In cazul in care presiunea este mai mica de 0.6 bari, va trebui sa umpleti instalatia. In cazul in care presiunea este prea mare, este nevoie de ajutorul unui instalator.

Aprinderea centralei. Aprinderea centralei Ariston Clas Premium este foarte simpla si se face prin apasarea butonului On/Off, prezent pe panoul de comanda.

Selectarea modalitatii de functionare. Apasand pe tasta MODE, poti alege intre incalzire si apa calda pe circuitul sanitar, modalitate pentru iarna, intre apa calda, modalitate pentru vara sau exclusiv incalzire.

Reglarea temperaturii. Temperatura apei calde menajere, a apei din circuitul sanitar sau a incalzirii pot fi setate cu usurinta prin simpla apasare a butoanelor +- prezente pe panoul de control.

Functia comfort. Este o functie prin care se poate regla nivelul  de confort al ACM. Odata activata aceasta functie, schimbatorul secundar este mentinut cald, chiar si atunci cand cazanul este oprit. Functia Comfort se activeaza prin simpla apasare a tastei comfort.

Functia Auto. Functia auto duce la adaptarea cazanului la conditiile de ambienta externa. Cu ajutorul acestei functii, se poate ajunge cu usurinta la temperatura de care aveti nevoie, fara risipirea energiei sau a banilor. Functia Auto reduce uzura componentelor si poate fi activata prin tasta Auto, prezenta pe panoul de control.

Conditii de oprire a centralei Ariston Clas Premium EVO 24 KW. Centrala poate sa se opreasca automat, in urma unor controale efectuate de placa electronica. In urma unei astfel de blocari, pe display vor aparea informatii despre tipul de oprire si despre cauza care a dus la aceasta. Exista doua tipuri de opriri:de siguranta sau blocare.

 • oprirea de siguranta. Se face in urma unei erori de tip volatil, care dispare dupa incetarea cauzei. Vei descoperi un mesaj de tip ” ERR” insotit de codul anomaliei.
 • Oprire de siguranta pentru circulatie apa insuficienta. In cazul unei astfel de opriri trebuie sa fie verificata presiunea pe higrometru si trebuie completat nivelul de apa. In cazul in care cererea de completare apare foarte des, centrala trebuie sa fie oprita si trebuie sa fie apelat un instalator autorizat.
 • Blocarea functionarii. Este o eroare ceva mai complexa, de tip nevolatil. Chiar daca indepartezi cauza care a dus la blocare, nu vei putea sa faci eroarea sa dispara, decat prin apasarea tastei reset. Daca o astfel de eroare este prezenta frecvent, singura solutie este tot solicitarea unui instalator. Pentru siguranta, centrala nu va permite mai mult de 5 incercari de reset in 15 minute.

Antigel impotriva inghetului. Ariston Clas Premium Evo 24 KW este prevazuta cu protectie impotriva inghetului, bazata pe temperatura de tur. Daca aceasta temperatura scade sub 8 grade Celsius, va fi activata o pompa de recirculare, timp de dua minute. In cazul in care temperatura creste in urma celor 2 minute, pompa se va opri. Daca temperatura este intre 3 si 8 grade Celsius, pompa se va activa pentru inca doua minute. Daca temperatura este sub 3 grade Celsius, se activeaza si un arzator pana ce se va ajunge la 33 de grade Celsius.

Protectia impotriva inghetului se activeaza atunci cand centrala este intr-o stare buna de functionare, avant presiune suficienta in instalatie, fiind alimentata cu energie electrica si avan gaz.

Instalarea centralei Ariston Clas Premium Evo, pas cu pas

1) Recomandari pentru prima instalare

Prima instalare trebuie sa tina cont de o serie de reguli, pentru a fi cat se poate de eficienta. Centrala va incalzi apa la o temperatura mai mica decat temperatura de fierbere si trebuie sa fie racordata la o instalatie de incalzire si la o retea de apa menajera, dimensionate in functie de puterea centralei. Inainte de racordare, trebuie sa se urmeze urmatorii pasi:

 • Sa se spele conductele cu atentie. Acest proces trebuie sa indeparteze reziduurile de filetare, sudura sau murdarii, deoarece pot duce la compromiterea functionarii centralei;
 • Sa se verifice dotarea centralei cu gazul disponibil;
 • Sa se verifice cosul de evacuare a gazelor arse. Acesta nut rebuies a fie intrerupt.
 • Sa se verifice cosurile de fum, daca sunt deja instalate, in asa fel incat sa nu prezinte resturi de zgura care sa obstructioneze evacuarea gazelor.
 • Sa se verifice duritatea apei folosite. In cazul unor ape foarte dure, exista riscul de acumulare de calcar, ceea ce duce la o uzura accentuata a componentelor si la diminuarea eficientei.
 • Sa se evite instalarea centralei termice in zone in care aerul de combustie are concentratii foarte mari de clor. De evitat, asadar, zonele piscinelor sau zonele in care este prezent mult amoniac, cum ar fi saloanele de coafura.
 • Centrala trebuie sa fie instalata pe pardoseala, asadar, trebuie sa se asigure faptul ca pardoseala poate sa sustina greutatea. De asemenea, trebuie sa se asigure respectarea unor distante minime pentru accesibilitatea la componentele centralei.
 • IMPORTANT. Nu trebuie sa existe obiecte inflamabile in jurul centralei si nici praf sau vapori agresivi. Prima aprindere trebuie sa se faca de catre un personal calificat.

2) Racordarea la gaz a centralei Ariston Clas Premium Evo 24/30/35 sau a centralei Clas Premium Evo System 24/35

Pentru racordarea la gaz a centralei trebuie sa va asigurati ca aceasta este destinata tarii in care trebuie sa o instalati. Aceasta informatie o gasiti pe placa de timbru de pe aparat.

Conductele de racordare trebuie sa fie dimensionate conform normelor specifice si pe baza puterii maxime a centralei. Acestea trebuie sa fie curatate cu atentie, in asa fel incat sa nu existe reziduuri. In cazul existentei unor reziduuri, functionarea centralei poate sa fie compromisa.

De asemenea, trebuie sa fie verificata cu atentie corespondenta intre gazul folosit si cel recomandat de producatorii centralei. Gazul trebuie sa aiba o presiune corecta. In caz contrar, puterea generatorului poate sa fie insuficienta.

3) Racordarea hidraulica

Racordarea la reteaua cu apa este un alt pas foarte important. Presiunea maxima nu trebuie sa depaseasca 6 bari. In caz contrar, trebuie instalat un reductor de presiune.

Daca racordarea se face la instalatii vechi, acestea trebuie sa fie curatate pentru a nu se genera o uzura rapida a centralei.

Clas Premium Evo System solicita si racordarea unui recipient pentru gestionarea productiei de apa calda menajera.

4) Evacuarea condensului

Daca eficienta energetica este prea mare, aceasta poate sa duca la condens. Condensul trebuie sa fie, in mod evident, eliminat iar pentru acest lucru se foloseste un furtun din plastic racordat la un sifon de evacuare, ce poate sa fie controlat vizual. Tubul nu trebuie sa fie strans, in momentul racordarii, nu trebuie sa formeze un gat de lebada si trebuie sa fie destupat in aer liber, din sifon.

Evacuarea condensului se face doar in canalizari corespunzatoare normelor iar debitul nu trebuie sa depaseasca 2 litri/ora.

5) Racordarea conductelor de aspiratie si evacuarea gazelor arse

Instalarea conductelor de aspiratie si evacuare a gazelor arse trebuie sa se faca cu atentie mare la izolari, pentru a se evita infiltratiile de gaz in circuitul de aer. Incaperea trebuie sa fie ventilata printr-o priza de aer adecvata iar in incaperile cu riscuri mari de vapori corozivi, trebuie sa se instaleze o alimentare de aer din exterior.

6) Conectarea centralei la cosul de fum

Conectarea centralei Ariston Clas Premium Evo la cosul de fum trebuie sa se faca cu ajutorul unor produse rezistente la condens. De asemenea, trebuie sa se asigure faptul ca nu sunt obstructionate conductele de evacuare si de ventilare, trebuie sa se asigure faptul ca nu exista pierderi de gaze si sa se foloseasca doar kituri de evacuare gaze arse destinate centralelor cu condensare.

7) Conectarile electrice

In mod normal, conectarile electrice trebuie sa se faca de catre un personal calificat, care poate sa verifice atent intreaga instalatie. Conectarea centralei Clas Premium la reteaua de electricitate trebuie sa se faca intr-o instalatie cu impamantare, fara anomalii de alimentare.

Instalatia electrica trebuie sa fie adecvata pentru puterea absorbita de centrala si trebuie sa fie indicata pe placa de timbru a centralei.

Orice schimbare a cablului de alimentare trebuie sa se faca de catre o persoana calificata.

Este foarte important ca orice conectare la reteaua electrica sa se faca cu o legatura fixa, nu cu stecher mobil. Legaturile trebuie sa aiba intrerupatoare bipolare, cu distanta de deschidere a contactelor de minim 3 mm.

SUNT INTERZISE: prizele multiple, prelungitoarele adaptoarele, impamantarea facuta cu tuburi ale instalatiilor sanitare sau de incalzire si sigurantele in care nu aveti incredere.

8) Conectarea componentelor periferice

Pentru conectarea componentelor periferice trebuie sa se opreasca alimentarea electrica, sa se indeparteze cartelul si sa se roteasca panoul de comanda pentru a desuruba suruburile capacului posterior. In locasul de instrumente veti gasi toate elementele periferice, cum ar fi conexiuna senzorului de camera, termostatul pardoselii, sonda externa sau sonda pentru recipient. De asemenea, veti gasi termostatul de ambianta 1.

Punerea in functiune a centralei termice Ariston Clas Premium Evo 24/35 KW

Punerea in functiune trebuie sa succeada uei pregatiriefectuate de un tehnician calificat. Inainte de a se pune in functiune centrala trebuie sa se verifice tensiunea si frecventa de alimentare. Acestea trebuie sa coincida cu datele inscrise pe placa de timbru a centralei.

De asemenea, trebuie sa se verifice impamantarea si sa se umple instalatia cu apa.

Alimentarea cu gaz trebuie sa se faca pe baza unor pasi de siguranta:

 • Tipul de gaz trebuie sa corespunda cu cel indicat pe placa de timbru;
 • Usile trebuie sa fie deschise, la fel si ferestrele;
 • Trebuie sa se evite aparitia unor scantei sau aparitia unor flacari libere;
 • Trebuie sa se verifice etanseitatea instalatiei de combustibil, atat atunci cand robinetul este inchis, cat si atunci cand este deschis.

Daca totul este in regula, se poate trece la prima pornire, care trebuie sa se faca in mai multi pasi:

 1. Asigurarea ca robinetul de gaz este inchis, ca racordarea electrica este facuta in mod corect si ca impamantarea este buna.
 2. Punerea in functiune a cazanului prin apasarea tastei on/off si selectarea tastei Mode;
 3. Activarea ciclului de aerisire prin apasarea tastei ESC pentru 5 secunde. Ciclul de aerisire va dura 7 minute si are rolul de a elimina tot aerul din instalatie. Daca la sfarsitul celor 7 minute exista inca aer in instalatie, intreaga operatiune trebuie sa fie repetata.
 4. Aerisirea caloriferelor.
 5. Verificarea presiunii din instalatie. Indicatorul de masura al presiunii trebuie sa indice intre 1 si 1.5 mbar. In cazul in care display-ul indica necesitatea unei alte presiuni, restabilirea se face prin deschiderea robinetului de umplere al centralei.
 6. Asigurarea unei conducte de evacuare a gazelor fara niciun obstacol;
 7. Asigurarea unor fante de aerisire deschise ( Fantele de aerisire sunt ferestrele din incapere_;
 8. Verificarea prezentei apei din sifon. In cazul in care sifonul nu contine apa, trebuie sa fie reumplut. De asemenea, daca centrala nu a fost folosita pentru o perioada mai mare de timp, sifonul trebuie sa fie reumplut. Dat fiind rolul sau de garda hidraulica, pornirea centralei fara a te asigura ca exista apa in sifon, poate sa fie destul de periculoasa.
 9. Deschiderea robinetului de gaz si verificarea etanseitatii racordurilor;
 10. Punerea in functiune prin apasarea tastei Mode si alegerea programului de functionare.

Pentru controlul arderii, trebuie să se  respecte cateva operatiuni:

 • Alimentarea valvei de gaz. Dupa introducerea furtunului manometrului pe stut, se pornete centrala pe apa calda menajera, la putere maxima. Se activeaza modulul de test prin apasarea butonului reset timp de 10 secunde si prin rotirea butonului pentru selectarea puterii maxime. Presiunea gazului trebuie sa fie una corecta, corespunzand cu valoarea stabilita in functie de tipul gazului
 • Pregatirea materialului de masurare.Aparatul de masurat trebuie sa fie racordat in priza de ardere din stanga prin defiletarea surubului si indepartarea obturatorului
 • Ajustarea nivelului de CO2 la debitul de gaz maxim. Se face printr-o extragere de apa calda menajera la debitul maxim de apa. Se selecteaza modul test, prin apasarea reset timp de 5 secunde. Daca valoarea nivelului de co2 nu este indicata in tabelul din cartea tehnica, trebuie sa se regleze vana de gaz.
 • Verificarea nivelului de CO2 la debitul de gaz minim. Se face cu functia de analiza a gazelor arse activa,.Si in acest caz, daca valoarea CO2 este diferita de cea indicata in tabel, se face reglarea vanei de gaz, conform instructiunilor din cartea tehnica.
 • Finalizarea reglajului.

Distantele minime recomandate pentru instalarea centralei termice Ariston Clas Evo

Distanta pentru montaj instalare Ariston Clas Premium Evo 24-30-35 kw

Intretinerea centralei termice Ariston Clas Premium

Chiar daca intretinerea centralei celor de la Ariston este destul de simpla, fara sa ocupe mult timp, aceasta trebuie sa fie facuta in concordanta cu sfaturile producatorilor. In primul rand, orice deschidere a carcasei trebuie sa se faca prin decuplarea aparatului de la alimentarea electrica si prin inchiderea robinetului de gaz.

Intretinerea componentelor si verificarea lor este esentiala daca va doriti o centrala care sa functioneze bine.

Se recomanda:

 • efectuarea periodica a analizelor gazelor arse, pentru a avea un control asupra randamentului si asupra emisiilor de substante poluante;
 • Controlul garniturilor de izolare, cel utin o data pe an, atat pentru apa, cat si pentru gaz;
 • Controlul starii de ansamblu a centralei, o data pe an;
 • Curatarea schimbatorului principal de caldura;
 • Indepartarea oxidului de la electrodul de sesizare cu ajutorul unui smirghel;
 • Controlul eficientei atunci cand vine vorba despre apa calda menajera si controlul general al functionarii.

Dupa efectuarea operatiunilor de intretinere trebuie sa se faca o proba de functionare. Aceasta proba consta in reumplerea circuitului de incalzire cu o presiune de 1 bar si aerisirea instalatiei. Dupa punerea in functiune se verifica atent functionarea dspozitivelor de comanda si de asemenea, se verifica izolarea si functionarea instalatiei de evacuare.

In cazul in care este necesara operatiunea de golire a instalatiei, intregul proces trebuie sa se faca prin oprirea centralei, prin desfacerea valvei de evacuare a aerului, deschiderea robinetului de evacuare al instalatiei si strangerea apei scurse intr-un rezervor pentru apa.

Ori de cate ori exista pericol de inghet, trebuie sa fie golita si instalatia sanitara prin inchiderea robinetului de la reteaua de apa si deschiderea tuturor robinetelor de apa calda si rece.

Foarte important: In momentul in care persoana autorizata sa va instaleze centrala isi termina treaba, asigurati-va ca aveti toate informatiile necesare pentru a folosi corect instalatia, ca aveti toate manualele de instructiuni si ca stici cand sa controlati presiunea apei, temperatura si cand sa faceti operatiunile de intretinere necesare.

De ce sa alegi Ariston?

Ariston Clas Premium face parte dintr-o clasa de centrale termice eficiente, prezente la peste 1.5 milioane de familii multumite. Alegerea unei astfel de centrale trebuie sa se faca pe baza informatiilor de foarte buna calitate pe care le primesti, a retelei extinse de distribuitori si de specialisti care sunt gata sa iti ofere solutii tehnice si a eficientei centralelor. Peste 95% dintre centralele termice montate in urma cu 10 ani sunt inca in functiune, ceea ce spune destul de multe despre eficienta brandului.

40 pareri despre “Centrala termica Ariston Clas Premium Evo

 1. Centrală termică Ariston

  Foarte buna ,recomandata de specialiști.foarte mulțumit ! Display-ul cu ajutorul codurilor de eroare ma ajuta când centrala intra in avarie .

  • Aceasta centrala clas premium eco fiind o centrala in condensare puterea maxima este data de o temperatura pe tur de maxim 80 gr C, dar mentionez ca pentru astfel de echipamente randamentul maxim nu este la putere maxima, si din potriva cu cat temperatura pe tur este mai scazuta, mai exact mai mica de 60 de gr. C, cu atat ii creste randamentul. ACESTE CENTRALE FUNCTIONEAZA IN MOD NORMAL CU UN RANDAMENT FOARTE MARE DE PESTE 95%.
   Daca aceasta centrala merge intr-un regim de temeratura 60-40 gr. C tur/retur consumul este de 0.35 mc/h.

 2. centrale termice ariston
  o centrala foarte buna cu un randament forte bun , ideala pentru apartamentul meu de 3 camere. Insotita de un termostat de ambient are un consum foarte mic .
  recomand!!!

 3. O centrala oribila!!!!!!!!

  Cea mai proasta si enervanta centrala termica posibila! Cand ti -e lumea mai draga, ” faci dus „, apare eroare…esti obligat sa termini dusul cu apa rece si apoi sa cauti un instalator sa iti repare centaral! m-am saturat, intr-un an si jumatate de cand am centrala, cumparata nou nouta, cate probleme si dificultati am avut cu ea! efectiv iti vine sa o scoti in fata blocului si sa ii dai foc! nu cumparati aceasta centaral, veti regreta amaric alegerea, mai ales ca nu este o alegere tocmai ieftina! e cea mai slaba din clasa sa!

  • Răspuns centrală termică Ariston Clas

   Nu vrem sa va contrazicem, dar când afirmati ca apare o eroare când faceți dus, corect fata de aceasta centrală ar fi sa ne spuneți ce cod de eroare apare. Problema cu dușul suedez este in general o problema de utilizare, centralele termice cu modul de preparare de apa calda menajera instant au un debit de apa redus in acest caz 12 l/ min, dacă se face amestecul pt apa calda menajera din baterie exista posibilitatea ca temperatura la centrală sa fie de 55-60 grade C și în mod normal o persoana suporta o temperatura de maxim 42 grade C. d=Deci dacă încercați din baterie sa reduceți temperatura la apa 55-60 grade la 39-42 grade C exista posibilitatea ca debimetrul din centrală sa sesizeze lipsa de debit pe apa calda. Acest fenomen face ca centrală sa oprească armatorul, centrală crezând ca ați oprit apa calda.

   Sfatul nostru este ca pentru centralele cu ACM instant sa reglati din centrală temperatura pe maxim 42 grade C și sa folositi bateria din cada sau lavoar la maxim pe apa calda. Va mulțumim pentru părere și va așteptăm cu codurile de eroare.

  • Ariston= malatesta

   Îți dau dreptate. Scoate erori mai multe decât condens. Încălzire:pornește eroare 104; scoți eroarea dă în eroare 1P1-ramane blocată-trebuie să o scoți din priză-astepti frumos până se restarteaza și poate,cu noroc îți pornește.Chemi băieții de la Mondoinstal-centrala nu mai dă eroarea,le arăți filmări- li se rupe… și uite așa trece iarna….nu cumpărați această centrală, după ieșirea din garanție veți avea numai bătăi de cap

 4. Va rog sa-mi spuneti acestui tip de centrala i se poate instala extensia net adica sa poata functiona cu aplicatia Ariston de pe android ?

  Va rog sa-mi spuneti acestui tip de centrala i se poate instala extensia net adica sa poata functiona cu aplicatia Ariston de pe android ?

  • In princpiu da. Kit-ul Ariston NET este compatibil cu aceasta centrala. Din pacare nu se poate achiziona separat, doar in configuratia Centrala Clas Premium Evo NET.

 5. Intrebare

  Am si eu o intrebare
  Detin un termostat fara fir dar pe modul auto centrala nu sesizeaza termostatul…
  Adica
  Termostatul imi indica 24 de grade in camera…eu l.am reglat la 22…dar centrala tot incalzeste apa….e normal?
  Nu ar trebui sa nici nu porneasca dat fiind faptul ca temperatura in camera e de 24 si termostatul e reglat pe 22?
  Mt anticipat

 6. O problema cu centrala

  Buna seara! Am o problema la aceasta centrala Ariston clas premium. Cand o pornesc si are tirajul mare se aude un bazait tare apoi isi revine .Daca tin cu mana apasata pe partea laterala nu se mai aude Abia am instalat- o. Ce sa fac sa chem persoana autorizata? Multumesc!

 7. Buna ziua. M-ar interesa acest model de centrala pentru incalzire si ACM in cazul unei locuinte de aprox 130mp utili (camera, living, bucatarie, baie primul nivel 2,7m inaltime , trei camere, dressing, baie cel de-al doilea nivel, aprox 2m inaltime), cu o izolatie de aprox 5 cm, tamplarie pvc. De cati kw ar fi recomandata centrala? Multumesc anticipat!

 8. ce temperatuta ar trebui sa fie in calorifere pentru un consum mai mic si ar trebui activat functia auto sau confort…specific ca am termostat fara fir multumesc

 9. Buna ziua,am ocentrala Ariston clas premium 24 de 5 ani.Mi sau spart tuburile pexal tur si retur si a trebuit sa le inlocuiesc.Locuiesc la casa pe un singur nivel.Am pus alte tuburi dar pentru a nu sparge prin casa,tuburile vechi erau prin sapa,am pus noile tuburi prin podul casei.Acum inaltimea lor fata de centrala este de 2 m .Dupa montarea lor nu imi ajunge caldura in casa.Am distribuitor de caldura pentru 8 calorifere.Nu ajunge caldura la distribuitor.Ma puteti ajuta cu ceva?

 10. Buna seara, sunt proaspat detinator de Ariston Clas One 35kw si nu pot folosi nici in buton de pe panoul frontal, nici in buton nu primeste comanda, care este problema????

 11. Sunt profund dezamăgit de aceasta centrala.de 2luni de când a fost pusă în func. Mă tot chinui cu „pocnituri prin calorifere”la modul că mă trezesc din somn și opresc caloriferele.cei de la firma care a făcut pif-ul zic că centrala e ok,am eu aer pe instalație,dar de 2luni eu tot aerisesc și tot am bule pe instalație.acum am înțeles că ar fi ceva gaze care intra în apă din schimbătorul de căldură(cică ar putea fi fisurat).

 12. Intrebare

  Bună ziua.

  Am o ariston clas premium evo 24 ,dar pornește de 3-4 ori/ minut în reprize de aproximativ 10 secunde după care se oprește.
  Menționez ca am temperatura din termostat setată pe 22° ,iar acest lucru se întâmplă indiferent dacă temperatura ambientală din camera în care este pus acesta este de 21 sau ca este 23 de °.
  Este normal sa pornească atat de des?
  Mulțumesc.

 13. Salut!
  Am achizitionat o centrala Ariston Class premium evo de 30kw,iar pe calorifere am instalat capuri termostatice. Puteti sa imi spuneti cum este cel mai indicat sa setez centrala? Sa o las pe modul auto sau sa setez o anumita temperatura pentru apa? Precizez ca instalatia e facuta cu distribuitor. Multumesc!

 14. Bună ziua. Am o întrebare despre o centrala ariston Venus Evo 24ff. Pt citi mp este pretabila aceasta centrala. Mulțumesc de răspuns.

 15. Ariston Clas Premium Evo - O centrala foarte buna, economica, silentioasa

  Detin o centrala Ariston Clas Premium Evo si recent i-am curatat sifonul pentru ca avea multa mizerie/depuneri. Nu am stiut, insa, ca trebuie sa il montez la loc plin cu apa. Care ar fi riscurile la care am supus centrala?
  A doua zi, acel recipient era umplut de la sine.

  Intreb aceste lucruri pentru ca am setat centrala pe incalzire la 60grade si am observat un sunet ciudat atunci cand opreste flacara. Se aude ca si cum s-ar contracta niste metale inauntru sau ceva decalibrat. Pana acum nu am mai auzit-o facand asa si ma gandesc sa nu cumva sa aiba legatura cu ceea ce am facut.

  Multumesc anticipat.

 16. Ca și centrală mi se pare reușită consum relativ bun singura problemă care mi-a făcut-o este eroarea 108 inginerul care mi-a instalat-o îmi spune că e datorată presiuni mici din vasul de espansiune în schimb în carte eroarea 108 este dată de lipsa apei aștept un răspuns

 17. Salutare am achiziționat de vreo 2ani jumate centrala class premium evo24EU ,dar a fost instalată de 2 zile făcut iscirul la ea de către persoana autorizata și bineînțeles pornită la prima vedere pare că funcționează perfect însă după 3ore mia dat eroare cod612(viteza ventilatorului insuficienta),a venit din nou instalatorul constatand că mi sa dus placa și costă 800ron și acea piesă nu este in garanție.Sunt cu totul dezamăgit de acest lucru după ce am platit 3200ron pe ea sa funcționeze 3ore si sa mai dau 800ron,asta e bătaie de joc .Daca știe cineva o soluție,va mulțumesc anticipat

 18. Sfaturi de la un pățit

  Pentru cei care vor o centrala bună : nu luați Ariston!!! Nu luați Ariston!!! Ma repet pentru cei care nu pricep din prima. Treaba cu erorile nu e singura problema. Dacă nu credeți, vă rog să cumpărați una și vă veți convinge singuri. Mult succes!!!

 19. Centrală ariston

  Am o centrală clas premiul 24 cu conectare la net, o am de 2 ani și tocmai i-am făcut revizia, și reautorizarea ISCIR .
  Am constatat ca după plecarea domnului de la ISCIR a început sa se audă un zgomot ciudat , am sunat la service , mi-au spus ca sa stau liniștit ca nu are nimic , zgomotul este ca și cum s-ar lovi doua bucăți de metal .
  Ați mai întâlni ceva asemanator?!
  Ma puteți ajuta!
  Mulțumesc !

 20. Intrebare

  Am o centrala Ariston Clas Premium montata de un an de zile… iarna trecuta a functionat foarte bine.. acum e timpul sa o pornim din nou …. am folosit iarna trecuta si aplicatia Ariston Net si a functionat foarte bine… intre timp am schimbat telefonul si am instalat aplicatia si pe noul telefon dar acum la instalare imi cere seria si numele de utilizator pe care din pacate nu le mai stiu… ce fac in aceasta cauza mentionand ca am aruncat carte si toate hartogaraiele de la centrala… unde le pot gasi sau de unde le pot recupera ?

Lasa si tu o parere

Sending