Centrala termica Ariston Clas B Premium

 • Calitate - 10/10
  10/10
 • Performanta - 10/10
  10/10
 • Usurinta in utilizare - 10/10
  10/10
 • Eficienta - 8/10
  8/10
 • Performanta apa calda instant (A.C.M.) - 10/10
  10/10

Rezumat

Datorita codurilor de eroare ce se pot vedea foarte usor pe dispay Clas B premium este o centrala usor de remediat pentru utlizatorul casnic, datorita boilerului incorporat de 40 litri se poate asigura un debit de apa calda menajera cu un consum de pana la 27 litri/min, vasul de expansiune are o capacitatea mult mai mare fata de o centrala obisnuita pentru a incalzi mai usor spatiile mari.

9.6/10
Parerea utilizatorilor (4 pareri)

Ariston Clas B Premium 24-35 Kw este o centrala termica în condensare pe care te poti baza in timp gratie numeroaselor tehnologii interesante pe care le prezinta. Are incorporat un boiler mare, asigura un debit generos de apa calda menajera si are capacitatea de a incalzi spatii foarte mari. Cele doua rezervoare din inox, de cate 20 de litri fiecare, ofera un management inteligent al apei calde, in timp ce tehnologia in condensare duce la avantaje majore, cum ar fi emisiile reduse de noxe, confortul personalizat sau economia de energie.

Clas B Premium 24-35 Kw  are tiraj fortat si functioneaza cu combustibil gazos.

Eficienta centralei Clas B premium de la Ariston

Multumita constructiei, Clas B Premium 24-35 Kw se dovedeste a fi o centrala extrem de eficienta, cu un consum redus de energie, eficienta maxima la combustie, la puterea nominala sau la emisii de noxe. In cifre, vorbim despre o eficienta de 97.8 – 97.9% atunci cand vine vorba despre combustie si de eficienta intre 97.6 si 107% atunci cand vine vorba despre puterea nominala. Diferentele sunt date de puterea centralei si de temperaturile maxime.

Eficienta este conturata de mai multe elemente, printre care si emisia de noxe sau zgomotul. Din fericire, Clas B Premium 24-35 KW este o solutie excelenta, care nu face zgomot si reuseste sa aiba un nivel scazut al noxelor.

Gratie functiei de recuperare a energiei, vorbim si despre o eficienta mare in ceea ce priveste consumul de combustibil. Cu aceasta functie, se foloseste intreaga energie furnizata de combustibil, economia de pe factura fiind vizibila.

Aspectul Clas B Premium

Aspectul a fost intotdeauna un element cheie al centralelor termice Ariston. Constructorii centralelor au incercat sa confere un aspect confortabil si practic. Ariston Clas B Premium respecta calitatea impusa si conturata de-a lungul timpului si asigura un aspect simplu si elegant. Este o centrala in condensare cu finisaje bine realizate, cu dimensiuni mici ( latime de 600 mm, inaltime de 900 mm si adancime de 460 mm) si cu mici insertii de culoare, prezentate de panoul de culor si elementele din jurul sau.

Clas B Premium este o centrala alba, ceea ce o face potrivita pentru orice incapere si pentru orice situatie. Calitatea materialelor este vizibila, ceea ce este un mare plus pentru cei de la Ariston si un punct serios ce te poate convinge.

Concluzionand, aspectul prezinta eleganta si un simt practic sporit.

Confortul acestei centrale termice

Elementul cel mai urmarit atunci cand vorbim despre o centrala termica este confortul. De regula, vorbim despre confortul termic, insa exista si alte ramuri ale confortului pe care Ariston Clas B Premium le poate asigura. In primul rand, este o centrala termica usor de instalat. Componentele de inalta calitate, tehnologia moderna si dimensiunile compacte, precum si functia auto, fac instalarea foarte rapida. Chiar si asa, este bine sa apelati la un profesionist atunci cand trebuie sa instalati aceasta centrala termica, pentru a evita orice riscuri.

Utilizarea ulterioara este si ea foarte confortabila, fiind garantata de panoul de control foarte facil.

Exista doua variante de putere pentru aceasta centrala termica, de 24 kW si de 35 kW, in asa fel incat se poate mula perfect pe necesitatea de incalzire pe care o aveti.

Amintim si de confortul fonic foarte bun, precum si de confotrul vizual. Gratie constructiei inteligente, Ariston Clas B Premium Evo are capacitatea de a imbunatati orice incapere din punct de vedere estetic.

Relatia cu mediul inconjurator

Relatia centralei cu mediul inconjurator este una prietenoasa. In primul rand, permite conectarea la un sistem solar, pentru alimetare cu energie cat se poate de naturala. Evacuarea de gaze are valori foarte mici, gratie consumului bine optimizat iar materialele din care este construita pot sa fie reciclate fara niciun fel de probleme.

Armonia dintre om si natura va fi pastrata fara probleme, atat in timpul utilizarii centralei Ariston Clas B Premium Evo 24-35 kW, cat si dupa folosire.

Avantajele oferite de centrala celor de la Ariston

Putem descoperi o multime de avantaje daca analizam in detaliu Clas B Premium.

 • Are un afisaj lat, cu matrice de puncte si cu iluminare, care iti ofera un control total asupra fiecarei actiuni pe care o intreprinzi si asupra modului de functionare al centralei;
 • Dispune de un sistem premix care amesteca aerul cu gazul pentru o eficienta mai mare;
 • Este echipata cu un schimbator principal de caldura din otel inoxidabil, foarte rezistent in timp;
 • Are un vas de expansiune cu capacitate de 10 litri;
 • Prezinta o interfata Bus integratra, prin care se poate conecta un dispozitiv modular si se poate obtine un control de la distanta al centralei. Astfel, veti putea controla cu usurinta centrala, oriude v-ati afla.
 • Are un sistem de auto diagnoza, care avertizeaza ori de cate ori exista o problema si ofera un istoric complet cu defectiunile;
 • Analizeaza gazele de ardere pe circuitul de incalzire, pentru a descoperi eventualele defctiuni;
 • Dispune de mai multe elemente de protectie, atat impotriva inghetului cat si impotriva calcarului. De asemenea, este echipata cu protectie impotriva blocarii pompei.
 • Este echipata cu functia Auto, care poate optimiza foarte bine randamentul intregii centrale termice, ghidandu-se dupa temperatura mediului exterior si generand economii substantiale de energie.
 • Este super silentioasa, oricare ar fi gradul de exploatare. Nu veti suferi de poluare fonica, prezenta atat de des in jurul nostru.
 • Respecta cele mai stricte norme in ceea ce priveste emisiile de noxe.
 • Are 4 stele de eficienta a consumului de gaz.

Caracteristici individuale

Clas B Premium 24-35 KW este o centrala bine construita, ce prezinta o multime de caracteristici individuale, superioare. Pentru a beneficia de toate, instalarea corecta trebuie sa dispuna de un kit de instalare compus dintr-o serie de accesorii. Astfel, sunt necesare:

 • Un regulator gaz cu filtru. Acesta are rolul de a regla presiunea gazeolr si de a stopa intrarea diverselor impuritati in centrala;
 • Un filtru Y 1/2 si un filtru Y 3/4 care au rolul de a retine toate impuritatile din apa si din agentul termic;
 • Un filtru magnetic anti calcar. Este destinat protectiei schimbatorului sanitar de caldura impotriva depunerilor de calcar;
 • 3 robineti de trecere cu holender 1/2 si 3 robineti de trecere cu holender 3/4. Acesti robineti sigileaza centrala de circuitele de alimentare cu apa si faciliteaza curatarea filtrelor sau inlocuirea lor, atunci cand este cazul.

De asemenea, ar putea fi necesara instalarea unui filtru special pentru eliminarea magnetitei si impuritatilor aparute in instalatia de incalzire. Acestea apar permanent, ceea ce duce la depuneri pe schimbatorul de caldura si la o uzura rapida.

Date tehnice Ariston Clas B Premium

Vom lua drept exemplu centrala Ariston Clas B Premium 35 FF pentru a exemplifica eficienta constructiei prin cifre obtinute in numeroasele teste. Centrala in condensatie cu putere de 35 KW are doua rezervoare din inox a cate 20 de litri fiecare si un boiler cu o serpentina. Foloseste tiraj fortat si prezinta 3 categorii de putere: puterea nominala pentru incalzirea centralei, puterea nominala pentru apa curenta menajera si puterea termica.

Puterea nominala pentru incalzire este de minim 7 kW si de maxim 31 kW, puterea nominala pentru apa calda menajera este de minim 7 kW si de maxim 34.5 kW iar puterea termica oscileaza intre 6.7 kW si 7.4 kW pentru minim si 30.3 si 33.1 KW pentru maxim.

Eficienta la putere nominala si la combustie prezinta, de asemenea, valori de luat in calcul. Eficienta la combustie este de 97.8% iar cea la putere nominala se situeaza intre 97.6 si 106.9%.  Clas B Premium 35 FF a primit nu mai putin de 4 stele pentru eficienta la combustie si face parte din clasa A de eficienta Sedbuk.

Pentru ca mediul inconjurator este important, merita amintita cantitatea maxima de gaze evacuate, care este de 54.7kg/h la o temperatura de ardere de 65 de grade Celsius. Clasa Nox din care face parte centrala este 5.

Ariston Clas B Premium 35 FF are o putere totala consumata de 141 W, prezinta o clasa de protectie electrica IP X5D si se alimenteaza la o tensiune de 230V.

Garantie

Producatorul ofera o garantie de pana la 3 ani, insa impune o serie de conditii pentru a putea beneficia de ea. In primul rand, in maxim 3 luni de la achizitie, trebuie sa contactati Centrul de Asistenta Tehnica Ariston pentru a beneficia de instalare si punere in functiune profesionista. Cei de aici trebuie sa va ofere toate informatiile in ceea ce priveste utilizarea centralei.

Pentru a contacta cel mai apropiat centru, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa cititi cu atentie cartea tehnica si certificatul de garantie.

Utilizarea centralei Ariston Clas B Premium

Ariston Clas B Premium 35 KW are rolul de a incalzi si de a produce apa calda. Utilizarea sa corecta se face in urma unei racordari la o instalatie de incalzire si la reteaua de distributie a apei reci. Centrala trebuie folosita doar cu scopul de incalzire, orice alt tip de utilizare prezentand riscuri majore de defectare si chiar de vatamare corporala.

Pentru a putea utiliza centrala Ariston  Clas B Premium 24-35 KW, trebuie sa apelati la un instalator autorizat. Acesta poate sa elibereze un certificat de garantie.

Aparitia unei defectiuni impune acelasi lucru: apelarea la un profesionist. Atunci cand detectati o defectiune, trebuie sa opriti robinetul de gaze si sa sunati la reprezentanta Ariston.

In cazul in care aparatul nu va fi folosit pentru mai mult timp, se impune intreruperea alimentarii electrice, inchiderea robinetului de gaz si golirea instalatiei termice de apa menajera.

Norme de siguranta:

Pentru a va bucura din plin de eficienta centralei, trebuie sa respectati o serie de norme de siguranta:

 • Instalati aparatul pe un perete solid, care nu este supus vibratiilor. In caz contrar, poate sa apara un disconfort fonic cauzat de functionare;
 • Protejati cablurile electrice si conductele existente in momentul in care gauriti peretele pentru a instala centrala. Riscul in acest sens este de electrocutare la contactul cu conductorii sub tensiune. De asemenea, exista riscul de incendii, de intoxicatii sau de inundatii.
 • Aveti grija la dimensiunile conductorilor pe care ii folositi pentru conectarile electrice, deoarece in caz contrar exista riscul de incendiu.
 • Asigurati-va ca instalati centrala intr-un mediu ce se afla in conformitate cu normele in vigoare.De asemenea, un mediu ipropriu poate sa duca la electrocutare sau la deteriorarea aparatului.
 • Folositi doar aparatura si ustensile adecvate uzului, care nu sunt deteriorate si pot fi folosite corect. Nu le pozitionati la inaltime si incercati sa le acordati o atentie sporita pentru a nu suferi lovituri, taieri, intepaturi sau zgarieri.
 • Daca doriti sa curatati centrala sau sa o instalati la o inaltime mare, trebuie sa va asigurati ca scarile portabile sunt rezistente, nu sunt alunecoase si sunt intregi, pentru a evita caderea de la inaltime. Daca inaltimea de lucru este mare ( mai mare de 2 metri ) trebuie sa se asigure bare de sustinere in zona de lucru sau centuri de siguranta cu rolul de a preveni caderea. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca in zona nu exista obstacole periculoase, in asa fel incat la o eventuala cadere impactul sa fie atenuat.
 • Asigurati-va ca locul unde este instalata centrala dispune de conditii igienice si sanitaer adecvate. Trebuie sa existe o iluminare buna si o ventilare buna.
 • Dotati-va cu cat mai multe solutii de protectie;
 • Respectati specificatiile din fisa de siguranta ori de cate ori lucrati cu acest aparat.
 • Daca se simte miros de fum sau de gaz, ce vine de la Ariston Clas B Premium 35 KW, este bine sa intrerupeti alimentarea electrica, sa deschideti ferestrele si sa anuntati tehnicianul.
 • Nu depozitati obiecte pe centrala si nu va urcati pe aceasta!
 • In momentele in care curatati centrala, asigurati-va ca folositi doar detergenti usori, fara insecticide, dizolvanti sau detergenti agresivi! In caz contrar, exista riscul de uzura rapida pentru unele parti din centrala.

ATENTIE! Trebuie sa se respecte cu strictete instructiunile de folosire si este indicat ca fiecare pas, de la instalare pana la prima pornire sa fie facut de catre o persoana calificata. Veti putea gasi o multime de centre de service agreate de Ariston chiar pe certificatul de garantie si in cazul unei probleme veti putea contacta un specialist.

Info Util!

 • Este obligatoriu prin lege ca o data la 24 de luni sa fie efectuata o revizie a centralei;
 • Utilizarea luiAriston Clas B Premium 35 KW trebuie sa se faca doar dupa citirea cu mare atentie a manualului de instructiuni.

Instalare

Prima instalare trebuie să se faca ( insistam pe acest aspect) de catre un tehnician autorizat. Este bine sa aveti totusi informatii despre ceea ce trebuie sa fie facut:

Recomandari pentru prima instalare

Asigurati-va ca centrala este racordata la o instalatie de incalzire si la una de apa menajera, dimensionate conform cu puterea centralei Ariston  Clas B Premium 24-35 KW! Racordarea centralei trebuie sa fie precedata de o serie de pasi:

 • Efectuarea unei spalari a fiecarei conducte in parte, in asa fel incat sa nu existe riscul de prezenta a reziduurilor de la filetare, sudura sau murdarii. Toate reziduurile pot fi daunatoare pentru functionarea corecta a centralei;
 • Verificarea tipului de gaz cu care poate functiona corect centrala si asigurarea unui gaz de cea mai buna calitate;
 • Verificarea cosului de evacuare a gazelor arse. Acesta trebuie sa fie curat, nu trebuie sa fie intrerupt si nu trebuie sa fie conectat la evacuari de la alte aparate. Exceptie face dimensionarea speciala pentru mai multi utilizatori;
 • Verificarea cosurilor de fum deja existente, pentru a va asigura ca sunt curate si a elimina riscurile de obstructionare a gazelor arse;
 • Verificarea racordarii la cosuri de fum neadecvate;
 • Verificarea duritatii apelor. Apele cu o duritate foarte ridicata prezinta un risc major de acumulare de calcar. Acest lucru duce la o scadere a eficientei pentru componentele centralei.
 • Evitarea instalarii in locuri cu concentratii mari de clor, cum ar fi piscinele sau cu concentratii mari de produsi toxici, cum ar fi saloanele de coafura sau spalatoriile.

Atentie! In apropierea centralei nu trebuie sa existe niciun obiect inflamabil iar mediul de instalare treuie sa fie in conformitate cu normele in vigoare. Trebuie sa va asigurati ca in incaperea unde se afla centrala nu exista praf, vapori agresivi sau alte elemente periculoase.

Racordarea la gaz

Pentru racordarea centralei la gaz trebuie sa cititi cu atentie placa de timbru asezata pe ambalaj si pe aparat. Aceasta prezinta informatii despre gazele ce pot fi utilizate si despre tara in care pot fi utilizate. Pentru o racordare corecta, conductele de gaz trebuie sa fie realizate si dimensionate conform normelor in vigoare si conform puterii maxime a centralei.

Racordarea trebuie sa fie precedata de o curatare atenta a conductelor de gaz. In felul acesta se vor indeparta eventualele reziduuri care pot pune in pericol functionarea centralei. Gazul distribuit trebuie sa corespunda gazului impus de centrala.

De asemenea, trebuie sa se verifice presiunea gazului, indiferent ca este metan sau GPL. Daca este mult prea mica, pot exista consecinte neplacute prin reducerea puterii generatorului.

Racordarea hidraulica

Foarte importanta este si racordarea la reteaua de apa. Aveti la dispozitie mai multe scheme in cartea tehnica, prin care puteti descoperi cum trebuie dimensionate tuburile si radiatoarele instalatiei de incalzire, in asa fel incat racordurile sa fie bine facute. Racordarea la reteaua de apa trebuie sa se faca tot in functie de presiune. Daca presiunea maxima nu depaseste 6 bari, este totul in regula. In caz contrar, s-ar putea sa fie necesar un reductor de presiune.

Curatarea instalatiei de incalzire

Daca instalati Ariston  Clas B Premium 35 KW la o instalatie veche, trebuie sa va asigurati ca nu exista substante si aditivi in apa, care pot duce la o functionare improprie si la o uzura rapida a centralei. Pentru acest lucru, trebuie sa se efectueze o spalare atenta a instalatiei, care sa indeparteze toate reziduurile si murdariile. De asemenea, trebuie verificat vasul de expansiune, care este necesar sa aiba o capacitate adecvata continutului de apa.

Racordarea conductelor de aspiratie si evacuare gaze arse

Centrala poate sa fie conectata in doua moduri: sa isi ia aer din ambient sau sa ia aer din exterior. Daca nu exista geamuri in incaperea unde va fi instalata centrala, aceasta trebuie sa ia aer din ambient, ceea ce duce la necesitatea unui sistem de evacuare. Trebuie sa se acorde o atentie sporita izolarilor, pentru a se evita infiltratiile de gaz.

Daca se doreste instalarea centralei in spalatorii, saloane de coafura sau alte medii cu vapori corozivi, este esentiala o instalare de tip C, in care aerul este luat din exterior. Astfel, se protejeaza centrala de efectele coroziunii si se elimina orice riscuri.

Conectarile electrice

Inainte de a efectua orice interventie la centrala, mai ales atunci cand este vorba despre conectari electrice, trebuie sa fie intrerupta orice activitate electrica, de la intrerupatorul bopolar extern.

Cel mai indicat este sa va adresati personalului calificat in acest sens, deoarece in cazul unor erori, constructorul nu isi asuma responsabilitatea pentru daune. Pentru o conectare electrica corecta, centrala Ariston  Clas B Premium 35 KW trebuie sa fie alimentata printr-o priza cu impamantare si sa nu aiba parte de anomalii.

Verificati cu atentie instalatia electrica, pentru a va asigura ca este adecvata pentru puterea maxima absorbita de centrala si controlati sectiunile cablurilor, care trebuie sa fie de minim 1.5 mm2.  Cablul de alimentare al centralei trebuie sa fie conectat la o retea de 230V si 50 Hz si trebuie sa aiba impamantare.

ATENTIE! Conectarea la reteaua electrica trebuie sa fie facuta cu conectare fixa, nu cu stecher mobil. Sunt strict interzise prizele multiple, prelungitoarele si adaptoarelor si de asemenea, sunt intrziste tuburile de instalatii sanitare, de incalzire sau gaz pentru asigurarea impamantarii.

Conectarea componentelor periferice

Componentele periferice se pot conecta cu usurinta, respectand instructiunile si schemele din cartea tehnica a centralei termice Ariston  Clas B Premium 24-35 KW.

Punere în funcțiune

La fel ca orice alt pas, punerea in functiune a centralei termice Ariston trebuie sa se faca de catre un specialist in domeniu. Pasii ce trebuie urmati in acest sens sunt:

 • Pentru aprindere, trebuie sa apasati pe tasta On/Off de pe panoul de comenzi. Dupa aprindere, puteti alege functionare de vara sau de iarna si puteti opta pentru mai multe variante de temperaturi sau de utilizare.
 • Umplerea instalatiei cu apa. Pentru umplerea instalatiei cu apa trebuie sa deschideti robinetul aflat pe circuitul de tur, sa desfaceti capacul valvei automate de suprapresiune, sa deschideti robinetul de umplere al cazanului si sa inchideti valvele de aerisire de pe calorifere. Lasati umplerea sa se desfasoare pana in momentul in care hidrometrul arata valori intre 1 si 1.5 bari.
 • Alimentarea cu gaz. Pentru alimentarea cu gaz trebuie verificat tipul de gaz. Acesta trebuie sa corespunda cu cel indicat pe placa de timbru. Ulteiror, trebuie deschise toate ferestrele si usile, trebuie evitate scanteile si flacarile si trebuie sa fie verificata etanseitatea instalatiei.
 • Alimentarea electrica. Alimentarea electrica este simpla, fiind necesara verificarea tensiunii si frecventa de alimentare, care trebuie sa coincida cu cele de pe timbrul de mediu. De asemenea, este necesara verificarea eficientei impamantarii.

Prima pornire, pas cu pas

Pasul 1. La pasul 1 trebuie sa va asigurati ca robinetul de gaz este inchis, ca s-a facut o racordare electrica corecta si ca impamantarea este buna. Daca totul este ok, trebuie ridicata valva de suprapresiune cu o surubelnita si trebuie pus in functiune cazanul, prin apasarea tastei on/off. Dupa pornire, trebuie selectata modalitatea stand by.

Urmeaza activarea ciclului de aerisire prin apasarea tastei esc timp de 5 secunde, succedata de verificarea existentei aerului in instalatie. Daca inca exista, ciclul de aerisire trebuie repetat. De asemenea, trebuie aerisite caloriferele iar conducta de evacuare a gazelor de ardere trebuie sa fie adecvata si sa nu aiba niciun obstacol. Pentru a face pasul 1 corect, toate fantele de aerisire ( ferestre si usi) trebuie sa fie deschise.

Pasul 2. La pasul 2 se deschide robinetul de gaz si se verifica etanseitatea racordurilor centralei. Aparatul de masura nu trebuie sa semnaleze nicio trecere de gaz. Daca sunt scapari, acestea trebuie sa fie eliminate.

Pasul 3. Pasul 3 reprezinta punerea in functiune a cazanului prin apasarea tastei mode si alegerea unui program de functionare.

Verificarea reglarilor pe partea de gaz

Reglarile pe partea de gaz trebuie sa se faca pas cu pas, conform schemelor din cartea tehnica. Acestea trebuie sa includa:

 • Controlul presiunii de alimentare;
 • Controlul puterii maxime sanitar;
 • Reglarea puterii maxime de incalzire;
 • Reglarea aprinderii lente;
 • Reglarea intarzierii de pornire a incalzirii;
 • Controlul puterii maxime absolute pe circuitul de incalzire;
 • Adaptarea la alt tip de gaz, atunci cand este nevoie de acest lucru.

Functia Auto

Functia auto este o inovatie extrem de interesanta a celor de la Ariston, montata pe Ariston  Clas B Premium 35 KW. Aceasta permite cazanului sa se adapteze la conditiile de mediu, pentru a asigura o constanta in ceea ce priveste temperatura si pentru a creste eficienta. Gratie functiei auto, sunt generate economii substantiale de energie.

Sisteme de protectie a centralei

In cazul unei functionari proaste, centrala este protejata prin diverse functii de siguranta si controale interne ce au loc frecent si sunt facute pe placa electronica. De regula, atunci cand nu functioneaza cum trebuie, centrala se opreste. Exista mai multe tipuri de opriri:

 • Oprire de siguranta sau volatila. Este oprirea provocata de o anumita cauza, care inceteaza imediat dupa ce cauza a fost eliminata. Pentru oprirea de siguranta, centrala va afisa un mesaj cu ERR intermitent, urmat de codul de anomalie. Exista mai multe tipuri de coduri pe care le puteti studia in cartea tehnica.
 • Oprirea de siguranta pentru circulatie insuficienta de apa. Daca nu exista apa suficienta pentru circulatie, cazanul va genera oprirea de siguranta. Pentru a remedia problema, trebuie sa umpleti bbazinul cazanului cu apa pentru a atinge presiunea de 1-1.5 bar.
 • Blocarea functionarii. Este o eroare nevolatila, care nu se elimina automat. In cazul unei astfel de blocari, singura posibilitate de repornire este prin apasarea tastei reset.

Atentie! Daca centrala se blocheaza frecvent, trebuie sa va adresati serviciului de asistenta tehnica.

Protectie anti-inghet

Un alt sistem de protectie este functia anti-inghet. Daca sonda tur a centralei masoara o temperatura sub 8 grade Celsius, genereaza activarea pompelor de recirculare care au rolul de a creste temperatura, functionand timp de 2 minute. Daca temperatura scazuta continua sa fie prezenta, pompele de reciclare vor functiona in mai multe transe.

Daca temperatura tur este mai mica de 4 grade Celsius, se va aprinde un arzator la putere minima, pana se va atinge puterea de 33 de grade Celsius.

Functia anti inghet este activa tot  timpul, singurele exceptii fiind oprirea de siguranta. Atentie insa! Protectia anti inghet functioneaza doar daca centrala functioneaza cat se poate de corect. Aceasta trebuie sa aiba o presiune suficienta in instalatie, sa fie alimentata la curent electric, sa aiba suficient gaz si sa nu fie oprita pentru siguranta.

Functia Cosar

O alta functie interesanta este functia cosar, care masoara temperatura gazelor de arde si a aerului necesar arderii, precum si concentratia de O2 si Co2. Activand functia cosar, fortati cazanul sa lucreze la putere maxima.

Intretinerea centralei Ariston Clas B Premium 35 KW

Pentru a beneficia de siguranta, este esentiala o intretinere frecventa a centralei. Verificarea si revizia anuala sunt obligatorii si se efectueaza in baza normelor in vigoare. Intretinerea impune o efectuare a analizei gazelor arse, curatarea si verificarea functionarii.

Inainte de a demara procesele de intretinere trebuie sa:

 • Deconectati centrala de la reteaua de alimentare electrica si sa puneti intrerupatorul bipolar in pozitia OFF;
 • Sa inchideti robinetii de gaz, apa si cei pentru instalatiile termice si sanitare.

Controale esentiale pentru Ariston  Clas B Premium 24- 35 KW

Cel putin o data pe an, trebuie sa se faca urmatoarele controale:

 • Controlul garniturilor de izolare, atat pe partea de gaz, cat si pe partea de apa;
 • Controlul starii aparatului, cu ochiul liber;
 • Controlul arderii;
 • Curatarea schimbatorului de caldura;
 • Verificarea sistemelor de siguranta, care trebuie sa functioneze foarte bine, atat pe partea de gaz, cat si pe partea de temperatura la incalzire;
 • Controlul eficientei in ceea ce priveste productia de apa menajera;
 • Indepartarea oxidului de la electrodul de sesizare. Oxidul se indeparteaza cu ajutorul smirghelului.

Proba de functionare

Operatiunile de intretinere trebuie sa fie urmate de o proba de functionare. Pentru aceasta, trebuie sa se umple circuitul de incalzire la o presiune de 1 bar si sa se reumple instalatia de apa menajera. S-ar putea sa fie necesara aerisirea inainte de punerea in functiune.
Dupa ce aparatul este in functiune, trebuie sa fie verificate setarile si functionarea dispozitivelor de comanda, precum si etanseitatea instalatiei de evacuare.

Golirea instalatiei

Pentru a goli instalatia de incalzire, trebuie sa se opreasca centrala de al intrerupatorul bipolar, sa se slabeasca valva automata de evacuare a aerului si sa se deschida robinetul de evacuare al instalatiei. Apa care se scurge trebuie sa fie stransa intr-un rezervor pentru apa.

Daca centrala este instalata in zone cu sub 0 grade Celsius, este importanta adaugarea unui lichid antigel in apa de incalzire. Sunt recomandate produsele cu Glicol Propilenic, deoarece sunt excelente impotriva coroziunii.

Este foarte important sa evitati amestecarea diverselor tipuri de antigel! Constructorul nu este responsabil pentru defectiuni survenite in urma unor astfel de decizii.

Daca exista pericol de inghet, instalatia sanitara trebuie sa fie oprita prin inchiderea robinetului de la reteaua de apa, deschiderea robinetelor de apa calda si rece si golirea propriu-zisa.

Asigurati-va ca:

 • cunoasteti modalitatile de functionare ale instalatiei;
 • Aveti la indemana manualele de instructiuni;
 • stiti cum sa controlati presiunea in instalatie si cum sa o goliti sau o umpleti;
 • Stiti cum sa reglati temperatura pentru o gestionare economica a instalatiei;
 • Stiti sa efectuati o intretinere corecta.

Daca nu stiti aceste lucruri, nu ezitati sa intrebati tehnicianul care pune in functiune centrala Ariston  Clas B Premium 35 KW sau care efectueaza intretinerile anuale.

8 pareri despre “Centrala termica Ariston Clas B Premium

 1. confort

  Am o mica problema , sunt mutat intr-o casa noua de 6 luni , in care este montata o centrala ariston clas b de 35kw, problema mea este ca in ultimile doua saptamani cand ajung acasa centrala are oprita apa calda .In seara trecuta am observat alta problema , merge apa calda dar e oprita caldura, centrala este setata pe modul de iarna.
  Care sa fie problema ? astept lamurii.
  Multumesc!

 2. Ariston clas b 24 ff cu boiler -(clasica)

  Buna ziua!

  Am o centrala Ariston clas B 24 ff( de 3 ani cu revizii la zi) cu boiler incorporat si de ceva timp se aude un zgomot de picaturi in zona boilerului.Aveti idee care este cauza si daca este cazul sa ma ingrijorez?

  Multumesc

  • raspuns

   Aceasta problema poate sa aiba mai multe cauze, va recomandam sa sunati la un service autorizat Ariston. Ca exemplu am intalnit mai multe sesizari de acest fel, dar daca nu avem mai multe detalii… presiunea scade pe manometru? daca da, se poate sa fie o problema la blocul hidraulic, cosul este pozitionat corect?, aveti apa stransa sub centrala?

   Daca nu rezolvati va asteptam cu mai multe informatii pt a va putea ajuta.

 3. diferenta intre modelul "Ariston Clas Premium Evo" si "Ariston Clas B Premium Evo"

  Ar putea cineva sa-mi explice care este diferenta intre modelul „Ariston Clas Premium Evo” si „Ariston Clas B Premium Evo” ?
  Multumesc!

 4. Am cumparat de cateva saptamani o centrala termica Ariston pe condensare. Dupa ce imi potrivesc apa calda combinata cu apa rece, imi curge cateva minute apa calda si apoi apa rece si din nou apa calda si iar apa rece si tot asa. Care este problema?

 5. Am centrala Ariston din 2000,de care sunt foarte multumita,dar de cateva saptamani nu stiu ce se intampla, ca la apa calda s-au ivit ceva probleme in sensul ca nu incalzeste uniform apa,pt.ca arderea este foarte scurta,adica se stinge flacara foarte repede,ne-avand timp pt.sa incalzeasca apa suficient. Oare ce poate sa aiba?

Lasa si tu o parere

Sending