Centrala termica Ariston Cares Premium

 • Calitate - 8/10
  8/10
 • Performanta - 8/10
  8/10
 • Usurinta in utilizare - 10/10
  10/10
 • Eficienta - 8/10
  8/10
 • Apa calda instant (ACM) - 4/10
  4/10

Rezumat

Desi noua in familia Ariston, Cares Premium este o centrala ce dovedeste multe calitati: design-ul este de departe punctul forte, dispunerea componentelor interne a fost complet reproiectata, facand instalarea şi intretinerea mult mai usoara si rapida, schimbatorul de aluminiu siliciu contribuind la un transfer termic foarte bun.

7.6/10
Parerea utilizatorilor (19 pareri)

Ariston Cares Premium 24 FF – 30 FF este o centrala termica eficienta, intrata nou in familia Ariston, ce reuseste sa se impuna prin aspect modern, prin tehnologii moderne si printr-un consum redus de combustibil, in cazul acesta gaz.

Eficienta energetica a centralei Ariston Cares Premium

Gandita special pentru apartamente, Ariston Cares are o eficienta energetica atractiva, ce duce la economii de combustibil de pana la 35% fata de centralele clasice. La consumul redus de energie contribuie serios tehnologia condensarii, dar si dimensiunile reduse ale intregului aparat.
De asemenea, contribuie si schimbatorul de caldura din aliaj de aluminiu, care duce la un transfer termic excelent si la recuperarea caldurii sensibile si a caldurii latente din gazele de ardere.
Nu doar consumul de gaz este unul mic, ci si consumul de energie electrica. Multumita pompei modulante, centrala isi poate optimiza functionarea in functie de ceea ce are nevoie. Astfel, intr-un an de zile, Ariston Cares Premium va consuma doar 400-450 kWh.

Design-ul centralei Cares Premium 24 kw – 30 kw

Aspectul este, cu siguranta, un punct foarte atractiv al centralei. O prima vedere poate sa descopere un aparat elegant, cu finisaje placute, construit cu o atentie sporita la detalii. Cei de la Ariston au considerat ca o centrala alba se potriveste de minune in orice incapere, asadar, albul este ceea ce defineste centrala.
Designul nu este controlat doar de culoare si finisaje, ci si de dimensiuni, care au o importanta uriase. Spre deosebire de alte centrale termice, Ariston Cares Premium are dimensiuni reduse, putand sa fie instalata in aproape orice loc. Chiar si pentru apartamentele micute este o solutie foarte buna.
Latimea centralei este de 400 mm, inaltimea de 745 mm, adancimea de 319 mm si greutatea nu depaseste 32 kg.

Panou comanda Ariston Cares

Confortul oferit de Cares Premium

Scopul principal al centralei Ariston Carrs Premium  este acela de a oferi un confort termic superior. Pe langa acest confort termic, ofera si un confort total in utilizare, precum si confort fonic.
Caris Premium este o centrala disponibile in 2 variante de putere 24 KW si 30 KW, care functioneaza fara a face zgomot, indiferent care sunt conditiile in care functioneaza.
Vei putea sa te bucuri din plin de functia Auto, care optimizeaza randamentul mentinand o temperatura optima in toata casa.
Multumita pieselor de foarte buna calitate si a reproiectarii intregii structuri, instalarea se face foarte usor iar intretinerea este simpla si rapida. Astfel, confortul creste si prin lipsa efortului, atat de necesar pentru montarea si intretinerea altor centrale cu aceeasi putere.

Ariston Cares este o centrala termica ecologica

Tuturor ne pasa de mediu, insa unii dintre noi sunt mai dedicati acestui aspect, in timp ce altii sunt ceva mai neglijenti. Daca iti pasa de efectul pe care centrala termica pe care o folosesti il are asupra mediului inconjurator, este bine sa stii ca Ariston Cares Premium este ecologica, avand o emisie scazuta de dioxid de carbon si consumand foarte putin.
Astfel, poate sa fie inglobata fara probleme intr-un cadru natural, fara sa ii provoace daune.

Principalele avantaje ale centralei

Daca ar fi sa evidentiem cateva avantaje pe care aceasta centrala le are, putem sa notam urmatoarele puncte:

 • Are dimensiuni reduse, ceea ce inseamna ca se monteaza usor si ofera o flexibilitate mare;
 • Are un consum redus de energie electrica si de combustibil, ceea ce duce la economii serioase;
 • Emite putin dioxid de carbon;
 • Este foarte silentioasa, contribuind la confortul celor care o folosesc din foarte multe puncte de vedere;
 • Este puternica, fiind ideala pentru a incalzi un apartament;
 • Este echipata cu un Display LCD, care sporeste usurinta in utilizare si permite o navigare facila prin toti parametri importanti;
 • Arata bine. Aspectul trebuie luat in calcul, deoarece confortul vizual are un efect important asupra starii noastre. Ariston Cares Premium 24 FF si 30 FF arata foarte bine, imbunatatind orice incapere din punct de vedere estetic.
 • Este construita, in mare parte, din materiale reciclabile. Cazanul, accesoriile si ambalajele sunt realizate din materiale reciclabile, ceea ce inseamna un grad sporit de protectie a naturii.

Caracteristici individuale

Vom incerca sa descoperim, in detaliu, fiecare caracteristica pe care Ariston Cares Premium o are. De la caracteristici tehnice, pana la particularitati in montaj si sfaturi de siguranta, toate au o importanta uriasa pentru a beneficia din plin de toate avantajele oferite de aceasta centrala termica.

Interior centrala cares premium

Care sunt principalele caracteristici ale centralei?

Cares Premium produsa de Ariston este o centrala de inalta calitate, ce a rezistat cu brio tuturor testelor la care a fost supusa. Inainte de a fi lansata pe piata, a fost supusa la 11000 de ore de lucru. Aceste ore nu au fost unele usoare:

 • cele mai dificile conditii de temperatura si mediu;
 • 155 de teste de rezistenta si eficienta

Functionare cu o camera de ardere etansa. Centrala celor de la Ariston este dotata cu un echipament de ardere completa. La baza functionarii sta o pompa total modulanta, precum si un schimbator de caldura premix, care duc la o eficienta foarte buna. Varianta cu petere de 24 KW, este o centrala perfecta pentru orice spatiu casnic, indiferent de marime. Varianta de 30 KW este perfecta un o casa cu 2 etaje.

Are un nivel de zgomot de maxim 50 de decibeli. Nu va trebui sa suporti un sunet neplacut pentru a te bucura de caldura. Centrala Ariston Cares Premium functioneaza silentios, nedepasind 50 de decibeli.

Consuma maxim 2.35 metri cubi de combustibil pe ora.

Dimensiuni centrala Ariston Cares Premium

Dimensiuni centrala Ariston Cares Premium

A. Tur Instalatie
B. Iesire apa calda
C. Intrare gaz
D. Intrare apa rece
E. Retur Instalatie

Vedere de ansamblu Ariston Cares Premium

Veder de ansamblu a centralei Arisotn Cares Premium

1. Racord metalic evacuare gaze arse
2. Amortizor de zgomot
3. Electrod aprindere flacără/ de aprindere
4. Sonda tur încalzire
5. Purjor manual
6. Schimbator de caldura secundar in placi
7. Sifon
8. Supapa de siguranta 3 bar
9. Fluxmetru c. Sanitar
10. Robinet de umplere
11. Filtru circuit încălzire
12. Pompa de recirculare cu ventil aerisire
13. Vana cu 3 cai motorizata
14. Presostat de sarcină minimă
15. Sonda retur încalzire
16. Placa principală
17. Arzător
18. Valva gaz
19. Ventilator
20. Prize pentru analiza gaze arse (fum)

Caracteristicile de putere ale centralei

Putere nominala. Atunci cand vorbim despre puterea nominala, minimul oferit de Ariston Cares 24 KW este de 5.5 KW in timp ce maximul este de 23.5

Puterea pentru incalzirea apei calde menajere. Pentru incalzirea apei calde menajere vorbim despre aceleasi valori ca si la puterea nominala.

Puterea termica utila. Valorile pentru puterea termica utila sunt de 23 kW pentru 80 de grade Celsius si de 5.3 kW pentru 60 de grade Celsius

Puterea termica utila pentru temperaturile la care are loc condensarea. Pentru condensarea la 50 de grade Celsius, puterea termica utila este de 24.5 KW in timp ce pentru condensarea la 30 de grade Celsius este de 5.9 kKW.

Valorile eficientei centralei Ariston Cares Premium 24 EU – 30 EU

Conform normelor europene, Ariston Cares Premium are 4 stele atunci cand vine vorba despre eficienta energetica. Clasa de eficienta notata in cartea tehnica este A in timp ce profilul de consum de apa calda menajera este XL.

Eficienta Cares Premium

Performantele pe care le asigura centrala

Cares este o centrala performanta, fiind dotata cu un vas de expansiune de 8 litri si reusind sa functioneze la temperaturi foarte inalte de pana la 82 de grade Celsius.

Presiunea maxima de incalzire pe care centrala o atinge este de 3 bari.

Daca functioneaza la un regim de joasa temperatura, valorile termice sunt de 45/25 grade celsius.

Performantele in ceea ce priveste apa calda menajera ajung la un minim de 36 de grade Celsius si la un maxim  de 60 de grade Celsius.

Debitul pentru apa calda menajera cu DT=30 de grade Celsius, este de 10.5 litri pe minut, debitul pentru DT=25 grade Celsius este de 13.1 litri/ minut in timp ce pentru 35 de grade Celsius este de 9.4 litri pe minut. DT este diferenta de temperatura intre temperatura initiala si temperatura finala a apei.

Garantia acestei centrale

Pentru a beneficia de garantia de pana la 3 ani, oferita de producatorul centralei, este bine sa fie urmate o serie de reguli.

 • In maxim 3 luni de la achizitie, trebuie sa contactati Centrul de Asistenta tehnica Ariston din zona dumneavoastra. Data ce se va lua in considerare este data facturarii;
 • Centrul de asistenta va pune in functiune centrala, va verifica daca aceasta functioneaza corect si va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie pentru a utiliza centrala in siguranta.
 • Pe certificatul de garantie aveti la dispozitie numarul de telefon al celui mai apropiat centru de Asistenta Tehnica Ariston.

Garantia centralei extinsa este posibila si datorita marcajelor CE care asigura conformitatea aparatului la directivele europene privind aparatele pe gaz, compatibilitatea electromagnetica, randamentul energetic, siguranta electrica sau produsele cu impact energetic.

Cum se utilizeaza Ariston Cares Premium ?

Desi este simpla, utilizarea centralei trebuie sa se faca pe baza unor informatii pretioase din partea producatorilor si pe baza unor norme de siguranta.

Norme de siguranta

 • Nu desfaceti aparatul! Operatiunile care implica desfacerea aparatului trebuie sa fie evitate, deoarece pot duce la electrocutare si la leziuni personale grave, precum arsurile provocate de componentele supraincalzite. De asemenea, exista riscul de ranire cauzata de prezenta unor componente contondente.
 • Nu mutati aparatul din instalatia sa! Mutarea aparatului poate sa duca, de asemenea, la accidente grave. Va supuneti riscului de electrocutare la contactul cu conductorii sub densiune, de inundatii, cauzate de pierderea de apa prin conductele desprinse din racorduri sau de explozii si incendii cauzate de pierderile de gaz.
 • Protejati cablul de alimentare electrica! Cablul de alimentare electrica al centralei Ariston Cares Premium trebuie sa fie protejat, in asa fel incat sa nu se deterioreze. In caz contrar, exista riscul de electrocutare.
 • Pastrati aparatul curat si nu lasati obiecte straine pe el. Centrala termica poate sa vibreze si poate sa duca la caderea obiectelor. Acest lucru poate duce la leziuni personale si la defectarea produselor in cauza sau chiar la defectarea centralei.
 • Nu va urcati pe centrala! O astfel de actiune poate duce la defectarea acesteia si la riscuri de leziuni personale. De asemenea, nu va urcati pe scaune, pe taburete, pe scari sau pe diverse alte suporturi care pot fi instabile si pot duce la cadere. Pentru curatarea centralei trebuie sa va asigurati ca va urcati pe un suport foarte stabil.
 • Opriti centrala inainte de a o curata. Daca urmeaza sa efectuati operatiuni de curatare a centralei, trebuie sa o opriti, in asa fel incat sa nu existe niciun risc. Intrerupatorul extern trebuie sa fie in pozitia OFF. In caz contrar, exista riscul de electrocutare.
 • Nu curatati cu dizolvanti, insecticide sau detergenti puternici. Anumite substante folsite pentru curatenie pot dauna partilor lacuite sau diverselor parti din plastic prezente pe Ariston Cares Premium.
 • Folositi aparatul doar in scopurile petru care este destinat. Orice alt scop poate duce la defectare si la pierderea garantiei.
 • Asigurati-va ca folosesc centrala doar persoane calificate in acest sens. Folosirea improprie poate sa duca la defectare.
 • Anuntati tehnicianul ori de cate ori simtiti miros de ars sau vedeti fum care iese din aparat. Inainte de a-l anunta, intrerupeti alimentarea electrica, inchideti robinetul de gaz si deschideti cat mai larg toate ferestrele. In caz contrar, exista riscul de arsuri si de intoxicatii cu fum. Acelasi lucru trebuie facut si in cazul in care se simte un miros puternic de gaz, deoarece exista riscul de explozii sau incendii.
 • Ariston Cares Premium poate sa fie folosita doar de catre persoane instruite in acest sens. O pot folosi copiii de 8 si peste 8 ani, persoanele cu un handicap fizic redus sau persoane cu lipsa de expeerienta doar dupa un instructaj cu privire la utilizare si dupa o supraveghere atenta. Nu lasati copiii sa se joace cu aparatul!
 • Nu incercati sa reparati de unul singur aparatul in cazul unor defectiuni. Ceea ce trebuie sa faceti este sa il inchideti, impreuna cu robinetul de gaz si sa va adresati personalului calificat. Personalul calificat trebuie sa fie autorizat ISCIR si trebuie sa fie agreat de producatorul ARISTON.
 • Asigurati-va ca orice reparatie este facuta cu piese originale. Tehnicienii autorizati trebuie sa efectueze reparatiile doar cu piese de schimb originale, pentru a nu compromite siguranta aparatului si siguranta celor care il folosesc.
 • Nu folositi substante inflamabile si nici nu le pastrati langa centrala, deoarece exista risc destul de mare de incendii.

Informatii utile

Inainte de a incepe sa folositi centrala termica, este bine sa cititi cu atentie manualul cu instructiuni tehnice si de instalare. Acestea trebuie pastrate cu grija si trebuie sa insoteasca centrala indiferent de locul in care urmeaza sa fie montata.

Ariston Cares Premium trebuie sa fie racordata la o instalatie de incalzire, la o retea de distributie apa rece si la o retea de curent electric.

Cel care instaleaza centrala trebuie sa fie autorizat pentru asta si trebuie sa elibereze un certificat de garantie pentru montaj.

Atunci cand urmeaza sa intrerupeti utilizarea centralei pentru o perioada mai lunga de timp, trebuie sa urmati acesti pasi:

 • Intrerupeti alimentarea electrica, asigurandu-va ca intrerupatorul extern este pe pozitia off;
 • Inchideti robinetul de alimentare cu gaz;
 • Inchideti robinetul de instalatie termica;
 • Inchideti robinetul de instalatie de apa menajera;
 • Goliti instalatiile de apa, mai ales daca exista un pericol de inghet.

Daca doriti sa dezactivati centrala definitiv, este bine sa va adresati unor oameni calificati pentru a face acest lucru.

Este interzisa schimbarea tipului de gaz de la gaz natural la gaz propan sau de la gaz propan la gaz natural.

Verificarea si revizia centralei sunt obligatorii prin lege si trebuie sa fie facute la fiecare 24 de luni.

Panoul de comenzi

panou comenzi ariston cares premium

1. Tasta ON/OFF și selectare modalitate de funcţionare (vară / iarnă)
2. Taste +/- reglarea temperaturii în circuitul sanitar
3. Display
4. Taste +/- reglarea temperaturii in circuitul de incalzire
5. Tasta RESET

Utilizarea centralei, pas cu pas!

1) Un prim pas pe care trebuie sa îl faci pentru a utiliza aceasta centrala este pregatirea de funcționare.

 • Verificati daca se respecta toate conditiile in ceea ce priveste aerisirea si ventilatia incaperii, in asa fel incat toata lumea sa fie in deplina siguranta.
 • Asigurati-va ca presiunea apei este intre 0.6 si 1.5 bari. Aceste valori nu trebuie sa fie depasite niciodata in timpul functionarii. In cazul in care presiunea este mai mica decat presiunea minima necesara, cazanul cu apa trebuie alimentat prin deschiderea robinetului de sub el pana presiunea ajunge la valoarea dorita. In cazul unei diferente mari de presiune, trebuie sa fie chemat un instalator, deoarece exista sanse mari ca instalatia sa piarda apa.

2) Cel de-al doilea pas este aprinderea. Pentru a aprinde centrala trebuie sa apasati pe tasta On/Off pana in momentul in care displayul este aprins. Veti descoperi pe display informatii despre modul de functionare, despre temperatura setata pentru incalzire si despre temperatura setata pentru apa calda menajera.

3) Alegerea modalitatii de functionare. Puteti alege fie sa folositi centrala pentru incalzirea si pentru apa calda menajera, fie pentru a o folosi doar pentru apa calda menajera.

4) Reglarea incalzirii. In dreapta ecranului exista tastele + si -, de unde poate sa fie reglata temperatura apei. Apasand pe aceste taste, puteti obtine exact temperatura de care aveti nevoie.

5) Reglarea temperaturii in circuitul sanitar. Atunci cand vorbim despre temperatura din circuitul sanitar, aceasta poate sa fie reglata prin tastele + si – din stanga display-ului. Procedeul este acelasi.

6) Oprirea cazanului. Oprirea cazanului se face in doua moduri:

 • Oprirea partiala, care mentine functia anti inghet si informatii despre programul ales si despre ceas. Oprirea partiala se face de pe tasta On/Off din stanga displayului si stanga butoanelor + si -.
 • Oprirea totala, care nu mentine functia anti-inghet activa.Oprirea totala se face prin pozitionarea intrerupatorului extern pe off. Daca alegeti sa opriti de tot centrala, display-ul se va stinge iar functia anti-inghet nu va mai fi activa.

7) Blocarea centralei. In cazul in care exista probleme, Ariston Cares Premium 24 este setata in asa fel incat sa se opreasca, pentru a oferi siguranta. Cazanul este dotat cu o functie care executa controale interne si declanseaza blocarea, in cazurile ce necesita o astfel de actiune. Oprirea de siguranta poate sa fie activata in 3 moduri:

 • Oprirea de siguranta de tip volatil. Atunci cand apare o eroare ce poate fi reparata cu usurinta, centrala se opreste, insa porneste automat dupa ce eroarea s-a rezolvat. Pe display apare ERR, codul erorii, precum si o cheie mecanica. In cazul unei astfel de erori, puteti incerca rezolvarea prin sipla oprire si pornire a centralei cu ajutorul butonului OFF de pe panoul de comanda.
 • Oprirea de siguranta cauzata de presiunea insuficienta a apei. In cazul unei astfel de erori apare acelasi text, ERR, insotit de codul erorii. O astfel de eroare se poate corecta prin completarea cu apa de la robinetul de umplere centrala. De regula, o astfel de eroare nu apare des. Daca este frecventa, trebuie sa fie chemat un instalator calificat.
 • Blocarea de functionare. Este o blocare nevolatila, care nu se rezolva la fel de usor ca primele doua. Este semnalizata printr-un ERR, prin codul erorii si un simbol „R”. Restabilirea functionarii se face prin apasarea tastei RESET.

Blocarea frecventa a centralei este un avertisment important. In cazul in care se intampla acest lucru, trebuie sa va adresati serviciului autorizat de asistnta tehnica.

Functia anti-inghet

Ariston Cares Premium 24/30 dispune de o functie extrem de importanta, anti – inghet. Aceasta este activa tot timpul si masoara temperatura centralei printr-o sonda NTC. Daca temperatura este sub 8 grade Celsius, pompa de circulatie va functiona pentru 2 minute, timp in care temperatura poate sa creasca la peste 8 grade Celsius, ceea ce inseamna ca circulatia va fi intrerupa, poate sa ramana intre 3 si 8 grade Celsius, ceea ce inseamna ca se fac mai multe cicluri de circulatie sau poate sa fie sub 3 grade Celsius, ceea ce inseamna ca se porneste automat arzatorul pana in momentul in care temperatura ajunge la 33 de grade. Functia anti-inghet este o functie activa mereu si este semnalata cu un simbol in forma de fulg. Functia anti inghet este activa doar daca:

 • Presiunea in instalatie este una buna;
 • Centrala primeste curent electric;
 • Gazul este furnizat.

Cum se instaleaza Ariston Cares Premium 24 KW?

Instalarea se face doar de catre o echipa de profesionisti, care pot sa se asigure de functionarea corecta a centralei. La instalare, trebuie sa fie respectate o serie de norme de siguranta.

Distantele minime recomandate pentru instalarea centralei termice Ariston Cares Premium

Distanta minima pentru instalare centrala Cares Premium

Norme de siguranta pentru instalare

 • Aparatul se instaleaza pe un perete solid, cat mai fix. Acesta nu trebuie sa fie supus vibratiilor, deoarece in caz contrar, exista riscul de zgomot deranjant in timpul functionarii.
 • Gaurirea peretilor trebuie sa se faca cu atentie, in asa fel incat sa nu se deterioreze aparatul. Riscul este de electrocutare, explozii si incendii.
 • Conectarile cu conductori trebuie sa se faca cu sectiunea adecvata iar cablurile de conectare trebuie sa fie protejate. Deteriorarea lor poate duce, de asemenea, la explozii, la incendii sau la intoxicatii.
 • Mediul in care Ariston Cares Premium este instalata, trebuie sa fie in conformitate cu normele in vigoare, in asa fel incat sa nu genereze risc de incendii, de electrocutare sau de accidente.
 • Pentru instalare se folsesc ustensile nedeteriorate si usor de folosit, atat fizice, cat si electrice.
 • De asemenea, scarile, scaunle sau elementele de sprijin, care ajuta la instalarea centralei trebuie sa fie stabile si rezistente. In cazul in care nu sunt rezistente sau aluneca, exista sansa de a genera accidente.
 • Pentru instalarea centralei la o inaltime de peste 2 metri, trebuie sa se asigure bare de sustinere sau centuri de siguranta individuale. Acestea previn caderea si ofera un plus de siguranta.
 • Aparatul trebuie sa fie manevrat cu protectiile adecvate si cu o grija foarte mare;
 • Instalatorul trebuie sa aiba un echipaj adecvat pentru o astfel de actiune. In caz contrar, risca o multime de accidente sau incidente, cum ar fi inhalarea de praf, lovituri, taieturi, zgarieturi sau intepaturi.

Recomandari ce privesc prima instalare

Ariston Cares Premium are rolul de a incalzi agentul termic pana la o temperatura mai mica decat cea de fierbere. Pentru acest lucru, trebuie sa fie racordata la o isntalatie de incalzire si la o retea de apa menajera. Racordarea trebuie sa fie dimensionat corect, in functie de puterea so conformitatea centralei. Racordarea trebuie sa urmeze o serie de pasi:

 • Spalati cu atentie conductele instalatiilor. In felul acesta indepartati orice urma de reziduuri rezultate de la filetare sau de la sudura, evitand compromiterea functionarii corecte a aparatului.
 • Cititi cu atentie informatiile de pe eticheta, pentru a va asigura ca centrala functioneaza cu tipul de gaz pe care il aveti la dispozitie.
 • Asigurati-va ca nu cumva cosul de evacuare a gazelor arse sa fie intrerupt. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca nu exista racordate si alte evacuari ale altor aparate, daca acest lucru nu este prevazut in proiectul centralei.
 • Asigurati-va ca fiecare cos de fum este perfect curatat si nu prezinta resturi de zgura sau de alte materiale. In caz contrar, acestea pot obstruciona trecerea fumului si pot duce la situatii destul de periculoase.
 • Verificati frecvent cosurile de fum si racordajele, deoarece data fiind apa dura, exista riscul de acumulare de calcar.
 • Nu instalati centrala langa o piscina sau in zone in care aerul contine concentratii mari de clor. De asemenea, nu o instalati in zone unde exista produsi toxici, precum amoniul. Saloanele de coafura prezinta riscuri destul de mari in acest sens.

Centrala Ariston Cares Premium este destinata instalarii pe perete, asadar, nu poate sa fie instalata in alt mod. Peretele trebuie sa poata sustine greutatea si sa fie robust, in asa fel incat sa nu genereze vibratii.

Camera tehnica in care se va instala aparatul trebuie sa respecte distantele minime pentru a oferi o accesibilitate facila la componente.

Racordarea la gaz trebuie sa se faca cu o foarte mare atentie, deoarece Cares Premium 24 KW a fost proiectata doar pentru anumite categorii de gaze. Pentru a functiona totul foarte bine, trebuie sa respectati o serie de reguli:

 • Asigurati-va ca centrala este destinata tarii dumneavoastra. Acest lucru este scris pe placa de timbru, pe care o gasiti pe ambalaj;
 • Asigurati-va de dimensionarea corecta a conductelor de racordare la gaz si a robinetului de interceptare.
 • Curatati atent toate conductele;
 • Verificati presiunea gazului folosit, indiferent ca este metan sau GPL;

Montaj centrala Ariston Cares Premium – Pas cu pas

Pasul 1 : Racordarea la reteaua de apa

In cartea tehnica veti gasi o imagine cu racordurile destinate racordarii la apa si la gaz. Inainte de racordarea la apa, trebuie sa va asigurati ca presiunea retelei nu depaseste 6 bar. Daca presiunea este mai mare, trebuie instalat un reductor de presiune.

De asemenea, trebuie sa verificati capacitatea vasului de expansiune, care trebuie sa fie adecvat continutului de apa al centralei.

Pasul 2: Conectarea dispozitivului de suprapresiune

Dispozitivul de suprapresiune trebuie sa fie conectat la un sifon de purjare ce poate sa fie controlat rapid, cu ochiul liber. Este bine sa aveti acces la el, pentru a evita orice tip de vatamare corporala a locatarilor sau deteriorarea bunurilor.

Pasul 3: Curatarea instalatiei de incalzire

Este un pas extrem de important, recomandat inainte de instalarea centralei. Reziduurile prezente in cadrul sistemului pot sa afecteze functionarea corecta a aparatului si sa creeze probleme. Curatarea instalatiei se face in functie de vechimea sistemelor de incalzire:

 • Sistemele de incalzire noi ( cu vechime de pana la 6 luni). Pentru sistemele noi, trebuie sa se curete sistemul de incalzire cu o solutie recomandata si trebuie sa fie clatite cu apa suficienta toate tevile si radiatoarele. In felul acesta vor fi indepartati oxizii, agentul de spalare, magnetiza si alte depuneri. Inainte de a conecta centrala la sistemul de incalzire trebuie sa va asigurati ca apa care curge prin sistem este 100% curata.
 • Sistemele de incalzire existente. Este ceva mai mult de munca la sistemele deja existente, deoarece trebuie, pentru inceput, sa fie indepartat agentul termic vechi. Odata cu acesta, va fi indepartat namolul, va fi indepartata rugina si orice alte depuneri care au aparut in timpul functionarii vechiului sistem. Dupa indepartarea reziduurilor se clateste intregul sistem, se curata cu solutia de curatare si se clateste din nou, cu apa suficienta, pana se asigura o apa curata.

Pasul 4: Tratarea apei

De regula, nu este necesara tratarea apei, Ariston Cares Premium putand fi umpluta cu apa rece de la reteaua de alimentare. Exista situatii in care tratarea este necesara, insa. In aceste cazuri, se curata sistemul de incalzire conform pasului 3, se trateaza apa cu solutia corespunzatoare acestui lucru si se verifica valoarea PH-ului din intregul sistem. Acesta trebuie sa fie situat intre 7 si 8, pentru a se evita aparitia fenomenului de coroziune.

Solutiile folosite trebuie sa fie recomandate de cei de la service-ul tehnic regional Ariston.

Pasul 5: Instalarea in sisteme cu pardoseala incalzita

Pentru instalatiile cu pardoseala incalzita trebuie sa fie montat un termostat de siguranta pe turul de incalzire al pardoselii. Acesta poate sa controleze sistemul in cazul unei temperaturi de tur mult prea ridicate si sa il opreasca. Daca nu este posibila instalarea unui termostat, instalatia de incalzire din pardoseala trebuie sa fie dotata cu o supapa termostatica sau cu un by pass care sa impiedice atingerea unei temperaturi ridicate.

Pasul 6: Evacuarea condensului

In timpul functionarii centralei se va produce condens. Acesta trebuie sa fie eliminat, iar eliminarea trebuie sa fie facuta corect. Petru asta, trebuie sa se foloseasca un furtun de plastic plasat in asa fel incat sa se evite stagnarea lui in interiorul centralei. Furtunul trebuie sa fie racordat la un sifon de evacuare care sa permita controlul vizual, rapid. Fiecare tara are anumite norme de instalare, care trebuie sa fie respectate. Tubul de evacuare a condensului trebuie sa respecte cateva reguli:

 • Sa nu fie strans in momentul racordarii;
 • Sa nu formeze un gat de lebada;
 • Sa fie conectat la o scurgere cu aerisire;
 • Sa fie racordat la canalizari corespunzatoare normelor.

Trebuie sa aveti grija, deoarece condensul are natura acide, cu un PH aproape 2, asadar, trebuie luate toate masurile de interventie.

Pasul 7: Racordarea conductelor de aspiratie si evacuare a gazelor arse

Acest pas trebuie sa prezinte o atentie sporita la izolari, pentru a se evita orice fel de infiltratie de gaze arse in circuitul de aer. Kitul de evacuare trebuie sa fie montat in pozitie orizontala. Daca se doreste realizarea unui sistem de evacuare coaxial, conductele de evacuare a gazelor arse nu trebuie sa intre in contact cu materiale inflamabile sau sa fie in apropierea acestora.

Racordarea se face cu o mufa tata/mama si o garnitura de etanseizare iar racordurile trebuie sa fie puse in sens invers scurgerii condensului.

Pasul 8: Conectarea centralei la cosul de fum

Conectarea centralei la cosul de fum trebuie sa fie facuta cu produse rezistente la condens. Exista mai multe variante de conectare:

 • Coaxiala;
 • Dubla, la cosul de fum cu aspirare a aerului din exterior;
 • Dubla, la cosul de fum cu aspirare a aerului din ambient.

Centrala Ariston Cares Premium 24 Kw trebuie sa fie racordata la un sistem de aspirare coaxial 60/100. Daca se doreste utilizarea tipului de montaj cu doua conducte, de aspiratie, respectiv de evacuare, trebuie folosite cele doua prize de aer.

ATENTIE

 • Asigurati-va ca este tot timpul apa in sifon, deoarece absenta ei duce la emanatii ale fumului evacuat in aer.
 • Asigurati-va ca nu exista obstructionari ale conductelor de evacuare!
 • Asigurati-va ca nu exista scapari de gaze pe conductele de evacuare!

Pasul 9: Conectarea la reteaua electrica

Conectarea electrica trebuie sa se faca in prezenta unui personal calificat, care sa verifice atenti instalatiile electrice. Instalatia trebuie sa dispuna de impamantare si sa nu sufere de anomalii de alimentare. Trebuie sa fie verificata puterea maxima acceptata de instalatie si controlata sectiunea cablurilor. Cablul trebuie sa fie conectat la o retea de 230V-50Hz si trebuie sa respecte polarizarea L-N.

Conectarea la reteaua electrica trebuie sa se faca printr-o priza fixa, nu printr-una cu stecher mobil. Sunt interzise prelungitoarele, adaptoarele sau prizele multiple. De asemenea, sunt interzise tevile istalatiilor sanitare de incalzire si de gaz pentru asigurarea impamantarii.

Pasul 10: Conectarea echipamentelor periferice si a accesoriilor

Pentru a putea fi conectate accesoriile trebuie sa fie deconectata centrala de la alimentarea cu curent electric si trebuie scos capacul panoului de comanda, dupa ce a fost blocat. Elementele care pot fi conectate sunt:

 • Conexiunea senzorului de camera BUS;
 • Sonda externa;
 • Termostatul de ambianta TA1.

Punerea in functiune a centralei Cares Premium

Punerea in functiune va fi facuta de catre un tehnician calificat, autorizat in acest sens. Este bine sa stiti, totusi, pasii pentru o punere in functiune corecta.

PAS 1: In primul rand, trebuie sa se verifice alimentarea electrica. Tensiunea si frecventa de alimentare trebuie sa coincida cu datele de pe placa de timbru. De asemenea, impamantarea trebuie sa functioneze foarte bine.

PAS 2: Umplerea instalatiei cu apa. Intreaga instalatie trebuie sa fie umpluta cu apa, proces ce se face prin deschiderea robinetului de pe circuitul de tur, desfacerea valvei de aerisire de pe pompa de circulatie si deschiderea treptata a robinetului de umplere, urmata de inchiderea valvelor de aerisire pe calorifere. Procesul de umplere se incheie prin inchiderea robinetului de umplere atunci cand presiuna atinge 1 bar.

Pasul 3: Alimentarea cu gaz. Alimentarea cu gaz trebuie sa se faca prin verificarea tipului de gaz, deschiderea tuturor usilor si a ferestrelor si evitarea aparitiei de scantei sau flacari. Se verifica etanseitatea instalatiei de combustibil cu robinetul de interceptare al centralei.

Pasul 4: Aprinderea. Aprinderea se face prin apasarea tastei de on /off de pe panoul de comanda si alegerea functiilor dorite.

Pentru prima pornire trebuie sa fie respectate o serie de reguli:

 • Robinetul de gaz trebuie sa fie inchis;
 • Racordarea electrica trebuie sa fie facuta cat se poate de corect;
 • Presiunea instalatiei pe manometru trebuie sa fie mai mare de 1 bar;
 • Trebuie ridicat, cu ajutorul unei surubelnite, doul valvei de suprapresiune automata;
 • Trebuie pusa in functiune centrala prin apasarea tastei on/off si trebuie aleasa modalitatea de stand by;
 • Trebuie activat ciclul de dezaerare, apasand tasta 1 timp de 10 secunde. Acest ciclu dureaza aproximativ 7 minute;
 • Dupa ciclul de dezaerare trebuie sa fie verificat aerul din instalatie. Daca inca exista, intregul proces trebuie reluat;
 • Trebuie aerisite caloriferele;
 • Trebuie sa se asigure faptul ca nu exista niciun obstacol pe conducta de evacuare a gazelor;
 • Trebuie sa se asigure faptul ca toate ferestrele din incapere si toate fantele de aerisire sunt deschise.

ATENTIE! Este strict interzisa schimbarea tipului de gaz, de la gaz natural la gaz propan sau invers!

Intretinere si verificari

Este recomandat ca, cel putin o data pe an, sa se faca o serie de verificari:

 • Sa se controleze garniturile de izolare pe partea de apa. Acestea trebuie sa etanseze foarte bine, in caz contrar, fiind necesara inlocuirea lor;
 • Sa se controleze garniturile pe partea de gaz;
 • Sa se controleze starea in ansamblu a aparatului;
 • Sa se curete schimbatorul principal de caldura;
 • Sa se verifice functionarea sistemelor de siguranta la incalzire;
 • Sa se verifice sistemele de siguranta la gaz;
 • Sa se verifice debitul si temperatura apei menajere;
 • Sa se indeparteze oxidul de la electrodul de ionizare. Acest lucru se va face cu o panza aspra.

57 pareri despre “Centrala termica Ariston Cares Premium

 1. eroare 108

  salut ! am o mica problema , am centrala ariston cares ,am eroare 108, ma pote ajuta cineva ca nu dau de nici un centru servis aztazi!!!

   • in cartea tehnica a centralei cares premium la pagina 7 aveti un tabel cu erori care duc la blocarea centralei -108- reumpleti instalatia, verificati manometrul centralei , daca indicatorul de pe manometru este la 0 bari, trebuie sa umlpleti instalatia, sub centrala gasiti un robinet cu rozeta neagra pe care trebuie sa-l deschideti pana in momentul in care manometrul indica 1,8 bari, in momentul acela apasati tasta reset, iar in mod normal centrala trebuie sa porneasca, doar in cazul in care mai apare alta eroare va sfatuiesc sa sunati la un centru autorizat ariston, cel care va facut punerea in functiune si care va incocmit autorizatia de functionare iscir.

 2. despre centrale termice ariston

  am achizitionato de 1 an, si sunt foarte multumit de ea, are garantie 3 ani.
  cumparati cares premium!!!

 3. cares eroare 501

  am urmat instructiunile din manual , care im spun sa apas tasta reset , dar nu a pornit, ce ar trebui sa fac ? daca ar mai fi alta solutie in afara sa chem servisul.

 4. centrala cares

  sunt multumit de centrala ariston cu o mica remarca , sunt momente cand se aude un zgomot ciudat , mentionez ca o am in expoatare de 1 an.

 5. dupa instalare ,a afisat eroare S0 1,legata de ardere /flacara.Nu reuseste sa aprinda flacara si sa porneasca.mentionez ca a fost verificata si presiunea gazului,si aceeasi eroare.Nu a functionat deloc.Astept sa ajunga cei de la ariston ,din nou,ptr ca de noua creeaza probleme,si cel care le-a constatat (persoana autorizata)a plecat sa afle mai multe de la colegi !!!Am mari emotii,si cred ca si un mare ghinion !Va multumesc

  • Întrebarea care se pune, este dacă punerea in funcțiune a fost realizată de o firma autorizată ISCIR ?!
   Dacă da . Trebuie luată legătura cu ei.
   Zgomotul poate apărea de la mai mulți factori:
   -montaj pe perete defectuos ,
   -presiunea gazului mai mare,
   -etc.

 6. O centrala de incredere.

  Folosesc centrala doar pentru incalzire. Pentru apa calda am pastrat boilerele electrice. Multumit dupa o singura iarna de utilizare. Acum trebuie sa o repornesc si probabil ca trebuie sa reumplu cu apa sifonul de la circuitul de evacuare gaze de ardere conform manualului de utilizare. A procedat cineva pina acum la reumplerea acelui sifon cu apa???

 7. Cum maresc presiunea apei din instalatie? Robinetul acela de sub centrala trebuie tras sau impins atunci cand bag apa in instalatie?

 8. Am și eu o problemă, am o centrală cares premium pe care am găsit-o pe eroare 501, am apăsat reset și apare eroare 5P1 (prima încercare de aprindere eșuată). Știe cineva ce trebuie să fac ca să o pornesc căci până sosesc cei de la servis mă apucă primăvara. Mulțumesc anticipat.

 9. Am cumparat nu demult centrala, am schimbat caloriferele, a fost totul curatat. Cand s-a dat prima data drumul la caldura, a mers putin, cateva minute si s-a oprit, A repornit peste 10-15 minute , a mers vreo 2 min. si …la fel-s-a oprit. Poate sa-mi spuna cineva care ar putea fi cauza ?Practic, doar cu caldura se intampla asa ceva…

  • Va rog sa ma ajutati

   Salut am aceiasi problema centrala noua, azi am instalato, a venit apa calda dupa care nu a mai vrut sa mearga pe apa calda, caloriferele merg,… Nu a dat nici o eroarea

 10. Salut. De ce sa umplut sifonul cu apa?daca cineva știe va rog sa m-a ajutați. Am scos capacul de jos si l-am curățit. Sa eliberat sifonul de apa. Trebue de umplut cu ceva soluție dopul de la sifon?

 11. centrala

  Am cumparat o centrala ariston cares premium . Nu a functionat decat odata intr-o zi si dupa 5 ore i-am dat drumul si a inceput sa picure de sub centrala ! Ce se-ntampla ? Curge dintr-o supapa neagra intre intrare si iesire centrala . Pe schema intre A si B . Nu a curs mult dar orisicat ! E normal sa curga ?

 12. A funcționat doua ore și a apărut eroare 612 au venit cei de la garanție și au constatat ca este placa .Nu mai da comanda la ventilator …..Sunt centrale varza de noi de aceea sunt și cele mai ieftine.Dacă ai noroc va funcționa doar cât sunt în garanție ca totul este construit din aluminiu și plastic

 13. Am un ariston cares premium 24eu si dupa 3 saptamani de la punerea in functiune s-a oprit si apare eroare 612. Pina acum nu am dat de cap. Ma puteti ajuta ?

 14. Sunet ciudat pe incalzire.

  Ce parere aveti despre acest sunet?
  https://www.youtube.com/watch?v=mDCnU_PIkMg

  Centrala merge ok, nu pierd presiune, sunetul apare la cateva minute dupa ce porneste incalzirea pe calorifere si se opreste dupa 5-10 minute. Temperatura pe incalzire este setata la 55 grade, persiunea pe „Rece” cand centrala e oprita este 1.4 bar.

 15. Ce temperatură trebuie să am în calorifere?daca am lasat.o la 55 de grade mergea centrala 30 minute….dacă am dat.o la 70 de grade merge 15 minute…..care este temperatura ideală în calorifere?

 16. Apa calda menajera tulbure care se limpezeste treptat in pahar

  Buna ziua. E ceva in neregula daca uneori apa calda menajera vine tulbure? Am verificat intr-un pahar transparent si se limpezeste incetul cu incetul, insa la inceput e tulbure. Sunt noxe care pot patrunde in apa in timpul procesului de incalzire?
  Va multumesc.

 17. eroare 504

  buna seara!!
  Am o problema, este o eroare 504 si nu stiu ce sa i fac pt ca nu sta flacara aprinsa. Sa incerc sa alimentez centrala cu apa?

 18. problema

  buna am si eu o Centrala termica Ariston Cares Premium de 24 kw si se aude un sunet ca o explozie de fiecare data cand porneste centrala ma puteti ajuta ??
  si mai am si o problema cu o eroare prima incercare de aprindere esuata si daca o mut numa pe apa calda greu mai porneste si tot eroarea asta imi zice centrala e nou are 3 saptamani si imi face figuri in continu cei de la servis ma tot amanca ca o sa vina ……..
  cred ca mam tapit ca am luat centrala asta……. nu as recomandao la nimeni…….
  daca ati putea sa ma ajutati cu rezolvarea la probleme ……

 19. Am si eu o centrala ariston careras de 24 kw miau montato nu am avut nici o problema anul acesta am mai montat 3 calorifere acelea nu mi le incalzeste ce trebuie sa fac am facut aerisirea la instalatie plus la fiecare calorifer in parte ce setare mai trebuie sa fac in centrala pentru a functiona corespunzator astept un ajutor multumesc

 20. Ariston 30 kw

  Ariston 30 kw ACM si incalzire in condensatie
  Cumparata in 08.2017 in 11.2017 se opera la 2 zile eroare 501 …schimbat electrod si placa in garantie
  In 2018 Octombrie aceeasi problema se opreste la 2 zile eroare 501 ..o pornesc merge iar 2 zile apoi se opreste – venit service, verificat centrala este ok….dar se opreste in continuare la 2 zile…
  Am regulator tensiune, am verificat presiunea la gaze adica cei de la distrigaz, am incarcat instalatia cu apa purificata….

  Concluziile le trageti voi

 21. Eroare SP1 si SP2?de 1luna de zile este in montata si pusa in functiune.se aud zgomote ciudate cand porneste.au fost cei de laservice au spus ca e din cauza presiunii gazului.au fost si cei de la gaze au schimbat regulatorul central au reglat presiunea gazului de pe coloana dar tot mai da aceeasi eroare si zgomotulla pornire la fel.cei de la service spun ca ei nu se mai deplaseaza pt ca nu are nici oproblema centrala.au venit de 2 ori pana acum si leam platit deplasarea si tot nu au rezolvat nimic.C.termica AristonCares 30kw

 22. EFICIENTA MAXIMA

  parerea mea este ca acest aparat functioneaza cel mai bine la o temperatura pe tur de 70 sau chiar 80 dar sa folositi un cronotermostat care sa fie setat pe 22 grade sau….temperatuura dorita in camera.Deci cu o temperatura mare pe tur (70) grade durata de incalzire va fi mai mica arderea mai putina deci in final economie la gaz si uzura mai putina la piese

 23. Trist

  Salut…am un Ariston Cares 24 kw
  si mi-a aparut codul de eroare 612 …in carte spune …putere insuficienta a ventilatorului…va rog mult spuneti-mi ce sa fac sa repun centrala in functiune! Multumesc

 24. Am si eu o centrala Ariston de 30 ,este montată de 5zile de un inginer autorizat,mi s-a recomandat să o țin între 55-60setată,dar mi se pare că este prea cald și dacă o dau 50 sau mai mică se simte o iuțeală,un miros de noxe nu de gaz nears, ce credeți care ar fi problema? Mentionez că încă nu am instalat ambientul și de aceea o setez manual .

 25. Salut am si eu o problema in caloriferul din dormitor4 Elementi de 160 H ultimul fiind se aude zgomot bolborosind in momentul cand intra apa in el lam aerisit am pus si supapa acelasi lucru face

 26. Am I Centrala Aniston am curãțat filtrul de la retur dar nu am opting Centrala doar robinetul de retur dupã cei I am dat drumul toate caloriferele merge brici numai cã acum Centrala este setatã la 55 grade pe. Calorifere şi flacära pe calorifere nu se mai opreşte Adiţä nu mai are termostatul care înainte oprea Gaul La o anumitã temperaturã cei sã fac ?

 27. Temperatura apei

  Buna ziua,

  Pentru o temperatura de 22 de grade in interior pe cate grade trebuie sa fie pusa apa.
  Cei de la ariston cand au instalato au pus apa pe 55 grade.
  In zona mea (Targu lapus, jud Maramures) azi noapte au fost -29 grade dar in rest cam -10, -14 grade)

  Tin sa mentionez ca casa are 70 mp si nu este izolata(inca)
  consum pe luna decembrie 230 mc.

 28. buna seara, sunt si eu un nefericit posesor al unei centrale ARISTON CARES si de azi dimineata imi curge apa sub centrala pe langa a II-a teava din stanga cum este amplasata centrala pe perete.
  pe langa aceasta problema centrala nu mi mai da nici apa calda menajera.
  ce pot sa fac
  multumesc

 29. Am o C.T. Cares Premium de 30 KW de 1an si debitul de apa calda menajera este foarte redus masurat subt c.t. pe teava de menajera aprox.3 litri/min si cred nici la temp setata .MA POATE AJUTA CINEVA CU UN SFAT? MULTUMESC.

Lasa si tu o parere

Sending